De conclusie uit het onderzoek van de rekenkamercommissie in 2019 was dat het streven ambitieus maar niet realistisch was. Ermelo gaf destijds aan dat men 20 jaar eerder (in 2030) dan de rest van Nederland, energieneutraal wilde zijn. Het tempo en de realisatie van deze ambitieuze haalbaarheid was echter niet onderbouwd.
Doorwerkingsonderzoek
De rekenkamercommissie heeft nu een doorwerkingsonderzoek uitgevoerd om te kijken of de conclusies en aanbevelingen van het eerdere onderzoek zijn opgevolgd. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd, ook door het college zelf. Dit doorwerkingsonderzoek geeft net als de andere onderzoeken aan dat het van belang is een duidelijke, realistische ambitie te formulieren en duidelijke doelen vast te stellen, met tussendoelen. Dan kan ook de gemeenteraad beter beoordelen of Ermelo op koers ligt om de bijgestelde ambitie waar te maken.
Belangwekkende ontwikkelingen
Geconstateerd is dat er belangwekkende ontwikkelingen zijn op het gebied van duurzaamheid. Binnen de vooruitstrevende Wijk van de Toekomst worden mooie stappen gezet en ook bij andere projecten, zoals bijvoorbeeld de verduurzaming van het bedrijventerrein Veldzicht is hard gewerkt aan het verduurzamen van Ermelo.
Ook de samenwerking met inwoners en ondernemers en de communicatie is verbeterd ten opzichte van het onderzoek uit 2019. De geïnterviewde personen geven aan positiever te zijn over de communicatie van de gemeente. De rekenkamercommissie is blij dat het college van Burgemeester en Wethouders van Ermelo de conclusies en aanbevelingen van het doorwerkingsonderzoek onderschrijft.
Concreet maken toezegging
Wel vraagt de rekenkamercommissie aandacht voor het concreet maken van de toezegging om de ambitie en de doelen van het duurzaamheidsbeleid te gaan opstellen. Daar kan de gemeenteraad een concrete datum voor vragen aan het college. Vervolgens is het aan de gemeenteraad om ook scherp te blijven. De raad moet het college controleren op het nakomen van deze toezegging.
Publicatie rapport
De gemeenteraad van Ermelo heeft het rapport ontvangen. Daarnaast is het rapport openbaar gemaakt op de website van de rekenkamercommissie via Rekenkamercommissie Ermelo – Harderwijk | Gemeente Harderwijk
Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk
De gemeenteraden van Ermelo en Harderwijk hebben samen één rekenkamercommissie. De rekenkamercommissie is onafhankelijk en ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak. De commissie onderzoekt de uitwerking van het beleid van de gemeente en kijkt of het geld dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld ook goed gebruikt is.