De afgelopen 21 dagen zijn negen organisaties in Regio Foodvalley uitgedaagd met de Veggie Challenge om meer plantaardig te eten om meer plantaardig te eten. Via een app worden alle 258 deelnemers dagelijks geïnformeerd over wat zij hebben bespaard en geïnspireerd met gevarieerde recepten en handige tips. Op de 21ste dag van de challenge bespaarden wij met negen organisaties al 161 dieren, 2.355 KG CO2, 4.508 M2 land en 2.636.965 liter water. Een goede stap richting een gezond en duurzaam voedselsysteem. Op 1 december loopt de challenge af.
Ervaringen deelnemers Veggie Challenge
Johannes Fontanus College (Barneveld):
Ans Reinders, docent Nederlands op het Johannes Fontanus College (Barneveld): “Ik ben al enige jaren bezig met duurzaamheid en het klimaat en at al niet meer iedere dag vlees, het meedoen met de Veggie Challenge valt voor mij daarom erg mee”. Voor de challenge heeft Ans ervoor gekozen om de gehele maand geen vlees en vis te eten, helemaal veganistisch is nog net een stap te ver. “Mijn partner vindt het leuk om te koken en doet ook mee met de challenge, dit maakt het voor mij ook wat makkelijker. Vitamine B12 vraagt wat extra aandacht in deze maand, maar ik wil liever geen ‘nepvlees’ eten. In de app zijn hierover artikelen te vinden met goede en nuttige informatie.
Heel handig dus”. Ans vindt het erg leuk om hier als JFC aan mee te doen, het is een keer iets anders om met collega’s samen te doen. Sinds de aankondiging van de Veggie Challenge is dit regelmatig onderwerp van gesprek in de personeelskamer en Ans heeft het idee dat het bij een aantal collega’s heel erg leeft, maar dit zou meer kunnen. “Het is vooral een kwestie van dingen durven proberen en aan te passen” aldus Ans.
Bidfood (Ede)
Mees, Junior customer relation manager National accounts Bidfood: “We zijn nu over de helft van de Veggie challenge en het gaat me eigenlijk heel gemakkelijk af. Ik at al flexitarisch waardoor de overstap niet heel groot was. Koken is mijn passie, hierdoor ligt de verleiding van een stukje vlees soms op de loer maar over het algemeen is het goed vol te houden. Tijdens het koken maak ik meer gebruik van soja en tempeh als vervangende producten voor vlees. Hiernaast gebruik ik ook meer paddenstoelen en champignons tijdens het koken. Voor deze producten ga ik naar een nieuwe groenteboer die ik in de buurt heb ontdekt.
Binnen Bidfood leeft het onderwerp momenteel vooral aan tafel in het bedrijfsrestaurant. Het restaurant heeft een extra vak gecreëerd met gezonde en plantaardige opties. Hier is veel animo voor en medewerkers vinden het leuk om de nieuwe producten te leren kennen. Ook kan er op dinsdag worden aangeschoven voor een warme maaltijd. Hier is goed te zien dat steeds meer medewerkers kiezen voor de vegetarische optie. Door het er samen over te hebben leren we weer van elkaar en motiveren we elkaar voor de challenge!”
Gemeente Rhenen
Tweeëntwintig medewerkers van gemeente Rhenen doen mee aan de Veggie Challenge. Vier enthousiaste collega’s delen hun ervaringen van de Veggie Challenge. Annette, organisatieadviseur: “Met de start van de Veggie Challenge startte ons Werkcafé in het gemeentehuis met het dagelijks aanbieden van vegetarische en vegan lunches. Dit is zo’n groot succes dat deze pilot ook na de challenge wordt voortgezet!”
Recepten makkelijk te maken
“De recepten in de app zijn echt heel er lekker en gemakkelijk te maken. Ook hoef je er niet allerlei ingewikkelde ingrediënten voor in huis te hebben. Ook ontdekte ik dat er in het verzorgingshuis waar mijn moeder zit er niet alleen twee soorten vleesgerechten verkrijgbaar waren, maar dat er altijd ook een vegetarische variant was. Die stond dan helaas niet op de menukaart…. Leuk om in de app recepten en ideeën uit te wisselen en elkaar aan te moedigen.”, vertelt Thea, communicatieadviseur.
Vlees en vis best makkelijk om te laten staan
Sharmila, inwonersparticipatie adviseur, over de Veggie Challenge: “In tegenstelling tot mijn verwachting, is het makkelijk vlees en vis te laten staan. Ik heb ook het gevoel dat mijn lijf fitter voelt zonder vlees en vis. Er zijn zoveel recepten beschikbaar op de app en mijn collega’s zetten ook lekkere recepten op de groepsapp. Het kost mij dus niet zoveel moeite om lekker en vegetarisch te koken. Wat ik fantastisch vind is het invullen van de voortgang in de app. Je krijgt direct inzicht van de besparingen op het milieu. Het moedigt mij echt aan om vegetarisch te blijven eten. Tot slot zo’n actie verbindt ook weer de relatie tussen collega’s onderling. We delen lekkere recepten en geven elkaar tips in de appgroep.”
“Leuk om met collega’s aan de Veggie Challenge mee te doen! Het valt me tot nu toe best mee, ik merk dat ik al best weinig dierlijk voedsel eet/drink. Alleen ben ik nog op zoek naar een vervanger van de zuivelmelk waar ik ’s ochtends mee ontbijt. De alternatieven die ik tot nu heb geprobeerd zijn toch minder lekker. Via de quizvragen en mailtjes kom je steeds meer te weten en ook door de tips en ervaringen die we als collega’s in de app delen. Ik heb al een paar recepten uit de challenge gemaakt en zelfs mijn man (fervent vleeseter) moet toegeven dat hij zo het vlees niet eens mist.”, aldus Angelique, medewerker flexteam
Deelnemende organisaties
Negen organisaties in Regio Foodvalley startten op 1 november met de Veggie Challenge. Samen met werknemers en studenten uit de regio gaan ze deze maand de uitdaging aan om 30 dagen meer plantaardig te eten. De organisaties die de uitdaging aandurven zijn: Bidfood (31 deelnemers), Christelijke Hogeschool Ede (41 deelnemers), gemeente Wageningen (31 deelnemers), gemeente Rhenen (22 deelnemers), Johannes Fontanus College (26 deelnemers), provincie Gelderland (17 deelnemers), regiokantoor van Regio Foodvalley (14 deelnemers), sportvereniging Thymos (5 deelnemers) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (71 deelnemers).
Duurzaam voedselsysteem
Een duurzamer voedselsysteem draagt bij aan het voeden van de groeiende wereldbevolking en het verbeteren van het klimaat. In Regio Foodvalley hebben we de kennis en innovatie om hieraan bij te dragen. We werken aan een voedselsysteem waarin we gevarieerd eten met een gezonde balans in de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten en waarin we verspilling tegengaan.