Eigenaren van gemeentelijke en rijksmonumenten kunnen vanaf januari makkelijker zonnepanelen en -collectoren plaatsen. Onder voorwaarden mogen deze ook geplaatst worden in het zicht van de openbare ruimte. De gemeente Ede wil het makkelijker maken om monumenten duurzamer en energiezuiniger te maken. Wethouder Versteeg (energietransitie): “Om deze prachtige gebouwen te behouden, moeten we deze wel een toekomst bieden. We bieden eigenaren meer mogelijkheden om hun pand te verduurzamen, zodat het monument nog heel lang mee kan.”
Kosten vergoed
Wanneer er voor de verduurzaming van monumenten (denk aan warmtepompen of zonnepanelen) een vergunning nodig is, worden de kosten hiervoor (de monumentenleges bedragen zo’n 500 euro) vergoed door de gemeente Ede. Hiervoor is een nieuwe subsidieregeling gemaakt.
In de beleidsregel ‘MOOI Ede’ zijn de meest actuele uitgangspunten en uitvoeringsrichtlijnen voor de (gebouwde) monumentenzorg verzameld. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel voor eigenaren, architecten en aannemers die gaan verbouwen of restaureren.
Samenwerking met monumenteigenaren
Samen met een aantal monumenteigenaren van bewonersgroep ‘wij willen vergroenen’ is gekeken naar de mogelijkheden die er waren om de regels aan te passen. Initiatiefnemer van de bewonersgroep Dennis van den Berg is blij met de aanpassingen: “mooi hoe een handtekeningenactie met een aantal monumenteigenaren heeft geleid tot samenwerking met de gemeente. We zijn blij dat er meer mogelijkheden komen om te verduurzamen.”
Avond voor eigenaren van monumenten
Eigenaren van monumentale panden in Ede krijgen per post een uitgebreide brochure en worden uitgenodigd voor een informatieavond op 24 januari 2024. Op die bijeenkomst krijgen zij uitleg en informatie over het verduurzamen van hun bijzondere pand: welke voorschriften gelden er? Zijn er financieringsmogelijkheden? Is er een vergunning nodig?