De gemeente Horst aan de Maas en de woningcorporaties Wonen Limburg en Woonwenz hebben afspraken gemaakt over huurwoningen en wonen in het algemeen in Horst aan de Maas voor de periode 2023 tot en met 2026. Met het maken van deze prestatieafspraken spreken de deelnemende partijen uit dat ze zich samen inzetten voor een betere balans op de woningmarkt. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de wijze waarop partijen met elkaar samenwerken en wat er concreet gedaan wordt in 2023 en 2024.
Wethouder Roy Bouten is blij dat er afspraken zijn gemaakt: ‘Het allerbelangrijkste is dat we sociale huurwoningen toevoegen en dat we daarbij zorgen dat deze goed verspreid worden over onze dorpen en wijken. Daarnaast ben ik blij dat we afspraken hebben gemaakt over wonen en zorg én dat we oog hebben voor nieuwkomers die echt mee gaan doen in onze vitale dorpen en wijken.”
Meer huurwoningen
Tot 2030 voegen de partijen gezamenlijk 450 sociale huurwoningen toe in Horst aan de Maas. De eerste 280 woningen moeten er al in 2026 staan. Er wordt ingezet op de juiste woning op de juiste plek. Dat betekent dat er ook in kleine kernen sociale huurwoningen bij komen. Verder is afgesproken dat er meer woningen beschikbaar komen voor de urgente doelgroepen. Zo wordt met de extra flexwoningen de druk op de wachtlijsten verlaagd.
Betaalbaar en duurzaam
Uiteraard is er veel aandacht voor de betaalbaarheid van wonen. De nieuw te bouwen woningen zijn energiezuinig en hebben weinig energiekosten. Daarnaast blijven de corporaties veel investeren in het energiezuiniger maken van bestaande woningen. Zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat, waardoor de woonlasten van een huurder omlaag gaan. En er worden gratis energiecoaches ingezet om bewoners praktisch advies te geven over hoe ze zelf energie kunnen besparen.
Wonen en zorg
Inwoners wonen zo lang mogelijk thuis in hun eigen vertrouwde omgeving. De zorg kan, daar waar nodig, op aansluiten. Daarom werken de partijen gezamenlijk aan passende woningen en woonvormen, zoals woongroepen/hofjes voor kwetsbare groepen en ouderen en wordt, samen met zorgorganisaties, gewerkt aan goede sociale voorzieningen in wijken en dorpen. Ook worden de mogelijkheden voor een digitaal platform bekeken, die inzet op het bewust maken van inwoners, zodat ze tijdig nadenken over hoe zij zorgeloos thuis kunnen blijven wonen.
Balans in dorpen en wijken
De afspraken dragen bij aan gemengde wijken en dorpen met een goede balans in draagkracht en voldoende begeleiding en zorg voor kwetsbare doelgroepen. Ook inwoners zelf zijn verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving en het is belangrijk dat zij naar elkaar omkijken. Om dat te stimuleren faciliteren de samenwerkende partijen dat inwoners elkaar ontmoeten.
De prestatieafspraken worden nu kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad en vervolgens eind mei ondertekend door bestuurders van Wonen Limburg, Woonwenz en de gemeente Horst aan de Maas.