Tijdens de E-waste Race de afgelopen vier weken, hebben leerlingen van tien basisscholen uit de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 20.949 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt deze apparaten niet in de verbrandingsoven, maar worden ze hergebruikt en gerecycled. Basisschool De Lier uit Merselo is met 5.041 ingezamelde apparaten de grote winnaar. Wethouder Erik van Daal van de gemeente Venray overhandigde de trotse leerlingen de prijs.
Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles, waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.
Inzamelen en repareren
Daarna ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld. Kinderen konden extra punten verdienen als ze elektronisch afval lieten repareren. Tegelijkertijd werd er volop campagne gevoerd om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.
In Venray deden De Lier (Merselo), De Kruudwis (Venray), EigenWijs (Oirlo), De Meulebeek (Oostrum) mee.
E-waste Race
De E-waste Race is een initiatief van de gemeente Venray in samenwerking met Stichting Open en WEEE Nederland. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op inleverpunten.stichting-open.org om te kijken waar u dit in kunt leveren of breng het naar uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation. Daarnaast kunt u bij aankoop van een nieuw apparaat uw oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel. Onder de naam Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren.Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land.