20.4 C
De Bilt

Beschutte werkplek blijft nodig, vorm verandert

Om inzicht te krijgen in de toekomstige behoefte aan beschutte en beschermde werkplekken is onderzoek gedaan door de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas naar de wensen en ontwikkelingen van inwoners met een bijstandsuitkering en het aantal toekomstige medewerkers in de Sociale Werkvoorziening. De gemeenten werken samen om iedere inwoner passend werk te bieden. Uit dit onderzoek blijkt dat er altijd een beschutte en beschermde werkplek nodig is voor inwoners die niet regulier kunnen werken. De NLW voorziet hier onder andere in.  

Uitstroom werkplekken bij NLW is groter dan instroom

Het onderzoek laat zien dat bij de NLW meer uitstroom dan instroom is. Belangrijkste reden is dat veel medewerkers in de Sociale Werkvoorziening met pensioen gaan. Ook zien we dat het aantal inwoners dat een beschermde en beschutte werkplek nodig heeft, kleiner wordt en dat in de huidige economie meer werkgevers bereid zijn om dit soort plekken regulier te organiseren. Maar dit kan in de toekomst veranderen. Dat vraagt om een flexibele en schaalbare vorm van beschut en beschermd werk, liefst zo dicht mogelijk bij huis. De huidige omvang en opzet van de NLW is op termijn te groot voor de doelgroep en daarmee niet passend meer. 

Naar een flexibele en schaalbare organisatie

De bevindingen van het onderzoek zijn aan de gemeenteraden van de drie gemeenten gepresenteerd. In het voorjaar wordt aan de gemeenteraden een voorstel voorgelegd om de eerder vastgestelde koers-visie van de NLW los te laten. Ook geven zij dan een opdracht om een flexibele en schaalbare organisatie op te zetten voor beschut en beschermd werk. Eind 2024 nemen de gemeenteraden daarover een besluit.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor passend en waardevol meedoen

De opgave om tot een passende vorm voor beschut en beschermd werk te komen, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de drie betrokken gemeenten. Daarnaast behouden de drie gemeenten hun eigen verantwoordelijkheid voor hun lokale participatiebeleid. Uitgangspunt blijft dat iedereen in de gemeenten Peel en Maas, Venray en Horst aan de Maas passend en waardevol mee kan doen, op welke wijze dan ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio