Venray – De gemeente Venray laat een historisch onderzoek uitvoeren naar niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van beschikbare informatie uit de periode 1940-1945 en van naoorlogse munitieruimingen en opsporingsactiviteiten, stellen onderzoekers een risicokaart op voor de gehele gemeente Venray.
Daarop is te zien waar een verhoogde kans is op het wel of niet aantreffen van niet gesprongen Explosieven. De verwachting is dat het onderzoek in het voorjaar van 2022 is afgerond. De risicokaart is dan voor iedereen in te zien.
Onderzoek naar explosieven
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er hevig gevochten in en om Venray. Amerikaanse en Britse pantserdivisies leverden strijd tegen Duitse tanks en troepen in één van de felste veldslagen op Nederlandse bodem rondom Overloon en Venray. Hierdoor is er een verhoogde kans op het aantreffen van niet gesprongen explosieven bij werkzaamheden in de grond.
Risicokaart
Gemeenten, projectontwikkelaars en overige instanties die werkzaamheden in de grond verrichten zijn verplicht om vooraf te laten onderzoeken of er mogelijke veiligheidsrisico’s zijn, zoals de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven. Op dit moment vindt zo’n onderzoek voor ieder project afzonderlijk plaats. Straks, als er een risicokaart is, is een onderzoek per project niet meer nodig. Dit bespaart kosten en projecten lopen hierdoor geen vertraging op.
Nieuwe ploflocatie in gebruik
Eerder besloot het College van B&W al een professionele ploflocatie in te richten nabij de Hansenberg in Merselo. Deze locatie biedt een veilige omgeving voor de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van het Ministerie van Defensie om onontplofte projectielen onschadelijk te maken. Deze nieuwe ploflocatie is op 15 december in gebruik genomen.