De gemeente Horst aan de Maas gaat inwoners met geldzorgen en financiële uitdagingen zo passend mogelijk ondersteunen. Vanaf januari 2024 wordt gestart met een nieuwe aanpak. Binnen 6 maanden gaat de gemeente alle inwoners tot 150% van de bijstandsnorm uitnodigen voor een gesprek. Een gesprek met als doel stress te verlagen, stabiliteit te creëren en zo in te zetten op gezonde en gelukkige inwoners.
Wethouder Roy Bouten: “Om echt te kunnen meedoen in onze dorpen en om gezond en gelukkig te zijn, is het belangrijk dat je financiële zekerheid hebt. Voor veel inwoners is dat geen vanzelfsprekendheid, zij hebben veel geldzorgen. We organiseren daarom dat medewerkers van de gemeente met hen zo snel mogelijk en indien nodig structureel, in gesprek gaan om te kijken welke stappen we samen kunnen zetten. Door in te zetten op persoonlijk contact met de inwoner op basis van vertrouwen kunnen we problemen structureel aan pakken, zodat mensen daarna weer volop kunnen meedoen in Horst aan de Maas.”
Werkwijze bij geldzorgen
In de eerste helft van 2024 gaat de gemeente Horst aan de Maas alle inwoneners tot 150% van de bijstandsnorm uitnodigen voor een gesprek. Inwoners die al bij de gemeente bekend zijn worden hiervoor rechtstreeks uitgenodigd. We zien echter dat ook mensen die we niet regelmatig spreken te maken hebben met geldzorgen. Via onder andere samenwerkingspartners proberen we ook die inwoners te bereiken, om samen te bekijken wat er nodig is en op die manier eerder op financiële signalen in te kunnen spelen.
Mogelijk zijn er ook inwoners die te weinig middelen hebben ontvangen, waar ze wel recht op hadden. Zij zullen hiervoor worden gecompenseerd. Daar waar inwoners te veel middelen hebben ontvangen, wordt dit niet teruggevorderd of met terugwerkende kracht verrekend, maar wordt bekeken wat in de huidige situatie het meest passend is. Om de focus op het persoonlijke gesprek mogelijk te maken, wordt het huidige team van de gemeente uitgebreid en kiest de gemeente voor een echt andere werkwijze.
Gezonde en gelukkige inwoners zonder geldzorgen
De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners gelukkig en gezond zijn. Financiële zekerheid is daarin erg belangrijk. Daarom nam het college eerder al voorstellen aan om inwoners met financiële uitdagingen beter te ondersteunen, bijvoorbeeld een voorstel over de collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen in september 2023. Ook werd er tot een proef besloten waardoor mensen met een bijstandsuitkering tijdelijk kunnen samenwonen zonder gekort te worden op hun uitkering. Goed voor de financiële zekerheid én een positieve bijdrage aan de woningmarkt.