Venray – De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) van Venray krijgen tijdelijk, bij wijze van proef, een bodycam toegevoegd aan hun uitrusting. Aanleiding is de toename van het risico op incidenten, zowel verbaal als fysiek door tal van maatschappelijke ontwikkelingen. Vanuit goed werkgeverschap wil de gemeente de boa’s een veilige werkomgeving bieden. De bodycam draagt daaraan bij
Venrayse boa’s
De politie en andere gemeenten hebben al geëxperimenteerd met de bodycam en de ervaringen zijn positief. De boa’s van Venray krijgen in de proefperiode, die zes maanden duurt, de mogelijkheid om zelf ervaringen op te doen met de boycam. Na die proefperiode volgt een evaluatie. In hoeverre heeft de bodycam effect op het gedrag van de ander? En, in hoeverre draagt de bodycam bij aan het gevoel van veiligheid van de boa? Op basis van deze evaluatie volgt een definitief besluit over de aanschaf van bodycams.
Maken van opname bij dreigende situatie
De bodycam is een kleine draagbare camera, die aan het uniform van de boa bevestigd is. De camera registreert datgene waarop het gericht is, in veel gevallen de gebeurtenissen die de boa zelf meemaakt, ziet en/of hoort. Bij een (dreigende) onveilige situatie kan de boa besluiten om een opname te maken.
Bodycam en privacy
Het gebruik van een bodycam voldoet aan de privacywet- en regelgeving. De boa meldt betrokkene(n) dat de bodycam is ingeschakeld en de persoon van wie een opname is gemaakt, kan om inzage van de beelden vragen. Ook kan het Openbaar Ministerie beelden van een bodycam opvragen als er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Gemaakte beelden worden maximaal 28 dagen bewaard in een speciaal daarvoor aangewezen digitale omgeving.
De proef gaat van start zodra de boa’s de bijbehorende training succesvol hebben afgerond.