15.3 C
De Bilt

Gedeelte Ballonzuilbossen Venray gekapt door natheid

Door aanhoudende en langdurige periodes met regen, zijn flinke delen van de Ballonzuilbossen in Venray afgestorven. In het zuidelijke deel gaat het om zo’n twee hectare aan dood bos. Voor de veiligheid en om ervoor te zorgen dat de natuur zich kan herstellen, gaat de gemeente Venray de dode bomen op korte termijn kappen. Hierdoor ontstaan grotere lege plekken in het bos.

Na eerst drie warme en droge jaren, kregen de bossen het dit jaar opnieuw zwaar te verduren. Dit keer door extreme natheid. Tot juli van dit jaar stonden veel bomen met de wortels in het water, waardoor ze letterlijk verdronken. Vooral veel grote Douglassparren zijn getroffen. Eerder leek het er nog op dat een dunning (selectieve kap om blijvende bomen meer ruimte te geven) voldoende was om het bos te behouden.

Maar helaas mocht ook dit niet baten en ging de conditie van veel bomen snel achteruit. Daarom wordt de komende weken een groot gedeelte van de zieke of dode sparren gekapt. Daarna heeft de gemeente beter zicht op wat er nodig is om het bos weer gezond te maken. Dit kan zowel door het herplanten van bomen, als door het natuurlijk laten groeien van nieuwe boompjes.

Bouwhout uit bossen

Omdat Douglashout een belangrijke houtsoort is voor de bouw, worden de gekapte bomen gebruikt als bouwhout in de vorm van planken en balken. Hun opgeslagen CO2 blijft dan bestaan.

Midden in het bos, met voldoende afstand tot de paden, blijven de minder vitale of dode bomen staan. Op deze manier kunnen vogels en andere kleine dieren ervan leven en verteren ze uiteindelijk tot voedingsrijke humus.

Afzetlinten

Op de plekken waar de bomen gekapt worden, spant de gemeente afzetlinten zodat bezoekers geen gevaar lopen. Afhankelijk van het weer, vindt de kap de komende weken plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio