2.2 C
De Bilt

Geen plaatsing windmolens N57 bij Rockanje en Nieuwenhoorn

Hellevoetsluis – Gemeente Hellevoetsluis benadrukt dat er geen sprake is van het plaatsen van windmolens langs de N57 bij Nieuwenhoorn en de entree van Rockanje. Dit beeld was ontstaan door een kaartje in de Energieverkenning Voorne-Putten.

Verwarring rond windmolens door kaartje

Met deze verkenning hebben de gemeenten Hellevoetsluis, Westvoorne, Brielle en Nissewaard laten onderzoeken op welke wijze duurzame opwekking van energie een plek in het landschap van Voorne-Putten kan krijgen. Een kaartje in de bijlage toont locaties waar geen technische belemmeringen zijn voor windmolens, o.a. aan de zijde van de carpoolplaats bij de entree naar Rockanje en aan de overzijde, vlakbij Nieuwenhoorn. Deze locaties komen echter niet terug in het concept van de Regionale Energiestrategie, omdat daar eerder al afspraken over zijn gemaakt. Die locaties aan de N57 zijn dus niet in beeld.

Peter Schop, wethouder Duurzaamheid van gemeente Hellevoetsluis: “Het kaartje in de bijlage van de verkenning heeft voor verwarring gezorgd. Ik kan benadrukken dat er niet van de eerdere afspraken wordt afgeweken. Er is dus geen sprake van plaatsing van windmolens aan de N57 bij Nieuwenhoorn en entree Rockanje”.

Verkenning levert input voor Regionale Energie Strategie

De verkenning is bedoeld en ook gebruikt als input vanuit Voorne-Putten voor het opstellen van de concept Regionale Energie Strategie (RES). De 30 energieregio’s in ons land zijn op dit moment bezig een RES op te stellen voor 1 juli 2021. De vier gemeenten op Voorne-Putten maken samen met 19 andere gemeenten, vier waterschappen en de provincie Zuid-Holland deel uit van de energieregio Rotterdam-Den Haag.

RES

In de RES wordt onder andere vastgelegd waar en hoe in de regio Rotterdam-Den Haag duurzame energie kan worden geproduceerd en welke infrastructuur daarvoor nodig is. Het opstellen van een RES is een maatregel uit het Nederlandse Klimaatakkoord. In de concept-RES is de inbreng van alle 23 gemeenten uit de energieregio Rotterdam-Den Haag verwerkt. In dit concept, de tussenstand in het proces die nu wordt gegeven vanuit de regio, komen de genoemde locaties niet voor. De gemeenteraden krijgen nu de gelegenheid hun wensen en bedenkingen aan te geven. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is hiervoor extra tijd ingeruimd tot 1 oktober 2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio