12.3 C
De Bilt

Kickersbloem organiseert duurzaam energienetwerk

Hellevoetsluis – De bedrijven op Kickersbloem 1 en 2 hebben een kick-off gegeven aan een gezamenlijk Energie Handelsplatform. Hierbij delen ondernemers op het bedrijventerrein duurzaam opgewekte energie. Wat ze tekort komen krijgen ze geleverd van bijvoorbeeld agrariërs met zonnepanelen of windmolens in de omgeving, of wordt ingekocht op de beurs. 

Via een handelsplatform levert een ondernemer de zonnestroom die hij zelf niet gebruikt, rechtstreeks door aan ‘de buren’. Dit zonder tussenkomst van een energiemaatschappij. Stichting Stimular en ECCO Business Parks helpen de ondernemers met de opstart, ondersteund door de Gemeente Voorne aan Zee en Provincie Zuid-Holland. 

Kickerbloem

Wethouder Peter Schop (energietransitie): “Dit initiatief laat zien hoe we in Voorne aan Zee omgaan met nieuwe mogelijkheden. De ondernemers krijgen goedkopere energie. Bedrijven die stroom leveren, krijgen meer voor hun stroom dan wanneer zij het terugleveren aan het energienet en tegelijkertijd verduurzamen we het bedrijventerrein. Het kan bijna niet anders dan dat dit voorbeeld navolging krijgt bij andere bedrijventerreinen in onze gemeente en in de regio.”

Overbelaste energienetten

De energienetten in Nederland kunnen de stijgende elektriciteitsvraag steeds moeilijker aan. Zeker op piekmomenten. Het lokaal handelen vormt een opmaat naar verder balanceren tussen vraag en aanbod. Hierdoor wordt het net ontlast, maar voorkómen we ook dat energieopbrengsten wegvloeien uit de regio. “Ondernemers op Kickersbloem I en II staan positief tegenover het platform”, aldus projectleider Mark Kok. “Direct inkopen op de beurs is voor veel ondernemers al direct voordeliger. Verdere samenwerking biedt steeds meer kansen naar de toekomst toe. Denk aan onderlinge leveringen zonder tussenkomst van een traditionele energiemaatschappij, of investeren in een buurtbatterij.”

Toekomstbestendig met hulp van agrariërs

De bedrijventerreinen werken zo toe naar een toekomstbestendige energiehuishouding. “En daar zullen we ook de omgeving bij nodig hebben”, aldus Mark Kok. “Om de dekking te vergroten en zo ook de energie-intensieve activiteiten van alle bedrijven te kunnen dekken, zoeken we graag samenwerking met agrariërs uit de omgeving. Agrariërs hebben vaak grote daken en kunnen mede daardoor meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben. Die energie kunnen we nu rechtstreeks inzetten op het bedrijventerrein.” Ondernemers en agrariërs die geïnteresseerd zijn om mee te doen met het Energie Handelsplatform of willen verduurzamen kunnen zich melden bij Stefan Romijn van Stichting Stimular, die de rol van duurzaamheidscoach voor de gemeente vervult. Stefan is te bereiken via 010-238 28 237 of s.romijn@stimular.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio