10 C
De Bilt

Natuurfonds investeert in kustnatuur bij windpark Slufterdam

Deze week is het Natuurfonds Voornes Duin en Voordelta Westvoorne gelanceerd. Het Natuurfonds is een initiatief van Vattenfall en Eneco en is voortgekomen uit de opening van het vernieuwde windpark Slufterdam in 2019. Vanuit het Natuurfonds worden projecten en initiatieven ondersteund die een bijdrage leveren aan de versterking van de natuur en de natuurbeleving in het Voornes Duin en de Voordelta.

Samenwerking

Bij de opening van het vernieuwde windpark Slufterdam in 2019 werd bekendgemaakt dat een fonds opgericht zou worden om te investeren in de natuur op Westvoorne in de omgeving van het nieuwe windpark. Dit is nu realiteit. Vattenfall en Eneco hebben de samenwerking gezocht met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Vereniging Natuurmonumenten.

Samenwerking met 2 energiebedrijven

Ook de gemeente Westvoorne heeft zich aangesloten bij het initiatief en stelt eenzelfde hoeveelheid financiële middelen beschikbaar als Eneco en Vattenfall. Afgesproken is om lokale partijen of organisaties die actief zijn in het natuurgebied bij de plannen te betrekken. Zo kunnen de gelden van het fonds optimaal worden ingezet voor natuurontwikkeling die ook past bij het gedachtengoed van de omgeving. Zo steunen duurzame energiewinning en natuurontwikkeling elkaar.

Versterking natuur

Doel van het Natuurfonds is om de komende 15 jaar de natuurwaarde te verhogen én de natuurbeleving te vergroten in het Voornes Duin en de Voordelta. Deze Natura 2000 gebieden worden beheerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Vereniging natuurmonumenten. Zo wordt gekeken naar mogelijkheden om de duinnatuur te versterken en vogels en andere dieren in het gebied te beschermen. Het fonds richt zich tegelijkertijd op het verbeteren van de duinroutes voor verschillende gebruikersgroepen en de verduurzaming van het bezoekerscentrum. Uitgangspunt is dat het gaat om structurele verbeteringen van de natuur in het gebied.

Natuurontwikkeling en energiewinning

Het dagelijks beheer van het Natuurfonds komt te liggen bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Michiel Houtzagers, directeur van de stichting, over het Natuurfonds: ‘Wij zijn erg blij met de lancering van het Natuurfonds. Hiermee kunnen we investeren in de bijzondere kustnatuur van het Voornes Duin en de Voordelta, die direct naast windpark Slufterdam ligt. Het is een prachtig natuur- en recreatiegebied waarin we nu nog beter kunnen werken aan natuurontwikkeling en -bescherming en tegelijkertijd het gebied goed toegankelijk kunnen houden voor de recreant.’

Feiten en cijfers Windpark Slufterdam

De vernieuwing van windpark Slufterdam (oorsprong 2002) is in 2018 voltooid. Er staan nu 14 windmolens van het type Vestas VII2 (8 van Vattenfall en 6 van Eneco), waarmee ruim twee keer zoveel duurzame energie wordt opgewekt als met het oude park met 17 windmolens. Windpark Slufterdam heeft nu een vermogen van 50,4 MW, dat staat ter illustratie gelijk aan het stroomverbruik van circa 60.00 huishoudens per jaar. De opening van het vernieuwde windpark vond plaats in februari 2019.

Bekijk hier de film om een impressie te krijgen van waar het Natuurfonds in gaat investeren:
https://www.youtube.com/watch?v=e3NCvA9hgIs&feature=youtu.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio