5.6 C
De Bilt

Campagne tegen opvoeren van e-bikes en fatbikes ‘’t kan hard gaan’ in gemeente Voorne aan Zee

Afgelopen week is in Rotterdam het startsein gegeven voor de landelijke campagne ‘’t kan hard gaan’ tegen het opvoeren van e-bikes en fatbikes. Gemeente Voorne aan Zee ondersteunt de campagne door de campagne uitingen ook in te zetten op de gemeentelijke communicatiekanalen zoals social media en posters in de openbare ruimte en op middelbare scholen.

Wethouder Peter Schop van Verkeer: “Ik vind het ontzettend belangrijk dat inwoners veilig over straat kunnen. Zeker ook kwetsbare verkeers­deelnemers. Kinderen, mensen met een beperking, fietsers, voetgangers. Daarom maken we werk van verkeersveiligheid. Door onveilige situaties op te lossen en te handhaven op gedrag in het verkeer. Maar ook door mensen bewust te maken van hun gedrag of dat van hun kinderen. Daarom steun ik graag deze campagne.’

Campagneboodschap

De campagne tegen het opvoeren van elektrische fietsen richt zich op jongeren en hun ouders. Met deze boodschap: Veel e-bikes zijn gemakkelijk op te voeren. Maar ’t kan hard gaan. Als je met een opgevoerde fiets de weg op gaat, vergroot je de kans op ongelukken en riskeer je hoge boetes of zelfs een strafblad. Bovendien verlies je vaak de fabrieksgarantie en ben je niet verzekerd bij ongelukken. Rij jij (of je kind) op een e-bike? Wees verstandig en zorg dat hij niet is opgevoerd.

Het doel van de campagne is dat Nederlanders in het algemeen, maar jongeren (middelbare scholieren) en hun ouders specifiek, de regels en risico’s kennen over het opvoeren van e-bikes en fatbikes, zoals een hoge boete, inbeslagname, strafblad en het niet verzekerd zijn.

Wat bedoelen we met het opvoeren van een elektrische fiets?

Wanneer is een opgevoerde fiets een bromfiets?

  • Een fiets met trapondersteuning boven de 25 km/u. Bijvoorbeeld omdat de verkoper of jij heel gemakkelijk de snelheid kan verhogen door het invoeren van een code in het menu.
  • Een fiets met een motorvermogen hoger dan 250watt;
  • Een fiets met een gashendel die zonder dat je zelf trapt harder gaat dan 6 km/u.

Als je fiets aan één van deze kenmerken voldoet, dan is het volgens de wet geen elektrische fiets. Je rijdt op een bromfiets, die niet is gekeurd. Voor een bromfiets gelden andere regels dan voor jou als fietser: een verplichte helm, een rijbewijs, een kenteken én een WAM-verzekering. Voor meer informatie zie; https://www.komveiligthuis.nl/ebikes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio