8.8 C
De Bilt

Nauwe Korfslak aan het Quackstrand verplaats voor fietspad

Hellevoetsluis – Een tiental vrijwilligers, bestuurders en medewerkers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hielpen donderdag 5 maart mee met het verplaatsen van zakken strooisel met Nauwe Korfslak in projectgebied Quackstrand. Het verplaatsen van het leefgebied van deze 1,5 millimeter grote slak, was een voorwaarde om de nieuwe fietsverbinding aan te leggen, een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsimpuls Quackstrand.  

Quackstrand

Het Quackstrand bij Hellevoetsluis krijgt een nieuw gezicht; een boulevard, een nieuw parkeerlandschap, groter strand én een nieuwe fietsverbinding. Een nieuw leefgebied voor de Nauwe Korfslak wordt aangelegd aan weerszijden van de nieuwe fietsverbinding tussen de reddingsbrigade en The Shamrock Inn.

Verplaatsen onder toezicht

Het verplaatsen van het strooisel werd begeleid door ecologisch onderzoeks- en adviesbureau Van der Goes en Groot. Projectbegeleider Maarten Langbroek:  ‘Van het gebied dat verloren gaat voor de Nauwe Korfslak wordt een ruime hoeveelheid strooisel, inclusief moslaag verzameld en voor het nieuw in te richten leefgebied gebruikt. Hiermee kan de Nauwe Korfslak snel het nieuwe geschikt gemaakt leefgebied bezetten. Middels monitoring zal in beide nieuwe leefgebieden de populatie van de Nauwe Korfslak de komende jaren  worden gevolgd.’

Natuurbescherming versus beleving

Monique Banus, projectleider Quackstrand: ‘We vinden het erg belangrijk dat het verplaatsen van het strooisel zorgvuldig gebeurd en we de juiste stappen nemen in dit proces. Natuurbescherming en- beleving lopen binnen de kwaliteitsimpuls Quackstrand naast elkaar, daar zijn we trots op. Dat bleek wel uit de inzet van de enthousiaste vrijwilligers vandaag. Samen werken we aan de bescherming van de Nederlandse Delta, maar ook zijn we weer een stap verder gekomen om meer strand-, vis- en waterplezier aan het Haringvliet te creëren. ‘ Nu het leefgebied voor de Nauwe Korfslak is verplaatst wordt zo snel mogelijk gestart met de aanleg van de nieuwe fietsverbinding. Doel is om deze in juni gereed te hebben.

Kwaliteitsimpuls voor Quackstrand

Het Quackstrand ligt op een unieke locatie aan het Haringvliet dat vraagt om een eigentijdse inrichting. Daarom werkt het Recreatieschap Voorne-Putten samen met partners uit de regio aan een kwaliteitsimpuls, waarmee de recreatie en de natuur een impuls krijgen. De cultuurhistorie van de plek krijgt ook aandacht. De inzet is meer strand-, vis- en waterplezier aan het Haringvliet, maar ook winst voor de natuurliefhebbers. In september werd het startsein hiervoor gegeven. Na verwachting zijn de aanpassingen eind 2020 afgerond.

Samenwerking

Recreatieschap Voorne-Putten is opdrachtgever van de kwaliteitsimpuls Quackstrand. De plannen zijn uitgewerkt met betrokken organisaties, ondernemers, verenigingen en bewoners van het gebied. In het project werkt het Recreatieschap Voorne-Putten samen met de gemeente Hellevoetsluis, Sportvisserij Zuidwest Nederland, Sportvisserij NL en Natuurmonumenten (mede-eigenaar en beheerder Voornes Duin). De samenwerkingspartners financieren de kwaliteitsimpuls Quackstrand. Daarnaast is er extra financiering van de Provincie Zuid-Holland via de landschapstafels Haringvliet en Voorne Putten en het Droomfonds Haringvliet om de realisatie mogelijk te maken. Staatsbosbeheer verzorgt, als beheerder van het gebied, de uitvoering.

Recreatieschap Voorne-Putten

In het Recreatieschap Voorne-Putten werken de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne samen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie. Het recreatieschap is opgericht vanuit de Wet gemeenschappelijke Regelingen.

Meer informatie over het project is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/werkaanquackstrand

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio