Nissewaard – Nissewaard Lokaal blijft zich zorgen maken om de Energietransitie. Volgens de partij gaan de ontwikkelingen om van het gas af te gaan veel te snel, zonder dat er passende oplossingen worden geboden. In veel regio’s is het niet mogelijk om nog zonnepanelen te nemen, omdat het netwerk dit niet aan kan. Bij teveel zon kunnen zonnepanelen zelfs van het netwerk worden afgesloten.
Ten koste van energierekening
Dit gaat ten koste van de energierekening én de investering die is gedaan, vindt Nissewaard Lokaal. Hoe meer inwoners zonnepanelen nemen, hoe groter de kans dat het netwerk bij zonnige dagen op slot gaat. Zonnepanelen nemen dan geen energie meer op en geven ook niets meer terug aan het netwerk.
Nissewaard Lokaal stelde om die reden voor om een energiebarometer in te stellen. Een systeem, waardoor inwoners kunnen zien wat de netwerkcapaciteit van hun wijk is. Hierdoor zien zij in één oogopslag of het verstandig is om nog zonnepanelen te nemen. Na overleg met Stedin ziet de gemeente Nissewaard hier vanaf.
Reactie
In een memo aan de gemeenteraad geeft VVD-wethouder Igor Bal aan dat Stedin de volgende reactie heeft gegeven aan de gemeente: “Het real-time monitoren van het net om te proberen alle uitzonderingen vóór te zijn, is maatschappelijk niet aan te raden. De meeste laagspanningsnetten van Stedin zijn anno 2021 ongeschikt om een real-time monitoring (‘energiebarometer’) uit te voeren. De apparatuur om dat te kunnen doen is zeer prijzig en het maatschappelijk geld moet doelmatig geïnvesteerd worden. Daarbij komt de vraag op welk niveau in het net er gemeten mag worden in verband met de privacy.”
Enkele uren
Verder schrijft Stedin dat bij teveel zon en weinig elektriciteitsvraag de omvormer uit veiligheid hooguit enkele uren uitschakelt. Als dit regelmatig voorkomt, dan zal de netbeheerder gaan investeren in bijvoorbeeld extra ondergrondse kabels of mogelijk een nieuw transformatorhuisje.
Niet genoeg
Nissewaard Lokaal vindt dit niet genoeg. Dat betekent dat inwoners op de meest rendabele uren geen opbrengst kunnen hebben uit hun zonnepanelen. De partij vraagt zich af hoeveel tijd hier overheen moet gaan, voordat Stedin dit soort oplossingen realiseert. Praten we over weken, maanden of jaren, vraagt de partij zich af. De partij vreest dat de energietransitie te snel gaat, nu er nog geen passende oplossingen worden geboden voor het probleem met zonnepanelen en ook door de toename van elektrische voertuigen. “Er is een pas op de plaats nodig,” stelt de partij. “Nu smeren we mensen zonnepanelen aan, zonder een garantie of zij die binnen de gestelde termijn terugverdienen.”