Op veel plekken in de gemeente Weert gebruiken inwoners een stukje gemeentegrond zonder dat hier afspraken over zijn gemaakt met de gemeente. Vaak zijn inwoners zich helemaal niet bewust van deze situatie, omdat dit bijvoorbeeld al zo was bij de aankoop van de woning. Daarom start de gemeente met een pilot waarin het gebruik van gemeentegrond in kaart wordt gebracht en waarin afspraken worden gemaakt met inwoners die een strook gemeentegrond in gebruik hebben.
Zo ontstaat er duidelijkheid over de eigendomsgrenzen. De pilot start in de wijk Boshoven. Komende maanden benadert de gemeente inwoners in Boshoven om afspraken te maken over het gebruik van deze grond en om voor duidelijkheid te zorgen over de eigendomsgrenzen.
Sommige inwoners hebben met de gemeente afspraken gemaakt over het gebruik van gemeentegrond en andere niet. Met de start van dit project in Boshoven wil de gemeente het gebruik van deze grond goed regelen en zorgen dat inwoners gelijk worden behandeld. Na afronding van het traject in Boshoven wordt het project geëvalueerd en op basis van deze bevindingen worden vervolgstappen bepaald.
Informatieavond voor inwoners Boshoven
Een deel van de wijk Boshoven is inmiddels in kaart gebracht. Uit deze inventarisatie blijkt dat er in Boshoven meerdere situaties zijn waarbij gemeentegrond in gebruik lijkt te zijn door inwoners. Samen met de inwoners wil de gemeente uitzoeken of dit inderdaad het geval is. In januari 2025 wordt daarom een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners van de wijk Boshoven. Inwoners die het betreft, ontvangen hiervoor nog een uitnodiging. Tijdens deze avond wordt uitgelegd wat de gemeente gaat doen en wat inwoners kunnen verwachten. Natuurlijk is er ook ruimte voor inwoners om vragen te stellen. Individuele situaties worden op een later moment tijdens een individuele afspraak doorgesproken en komen tijdens deze informatiebijeenkomst niet aan bod.
Gemeentegrond voor algemene voorzieningen
Gemeentegrond is bedoeld voor algemene voorzieningen waar alle inwoners van de gemeente Weert gebruik van kunnen maken. Denk hierbij aan wegen, openbare groenvoorzieningen of het onderhouden van kabels en leidingen onder de grond. Het is ook belangrijk dat de gemeentegrond inzichtelijk is voor het aanleggen van bijvoorbeeld wadi’s om wateroverlast in wijken te voorkomen en om ruimte te bieden aan transformatiehuisjes voor de stroomvoorziening.