Hansweert – Waterschap Scheldestromen organiseert op donderdag 8 februari a.s. een informatieavond voor de inwoners van de kern Hansweert over het dijkversterkingsproject dat daar zal worden uitgevoerd en nu wordt voorbereid.
Aanleiding dijkversterking
Belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur welkom in het Dorpshuis Kaj Munk (Schoolstraat 5, Hansweert).Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de aanleiding van de dijkversterking en op het proces waarlangs de voorbereiding van het project verloopt. Het programma van de informatieavond is als volgt:
- 19.00 uur: Inloop
- 19.30 uur: Welkom door portefeuillehouder Waterkeringen, dhr. De Smet
- 19.35 uur: Aanleiding en noodzaak dijkversterking Hansweert, Robbert-Jan Lenselink
- 19.50 uur: Toelichting op de bouwstenen, Robbert de Koning
- 20.10 uur: Schets van het proces, Alex de Smet
- 20.25 uur: Pauze, toevoegen van ideeën en wensen op de projectkaart
- 21.00 uur: Mogelijkheid tot het stellen van vragen (plenair)
- 21.30 uur: Nawoord en sluiting
Dijkvak Hansweert
De dijk bij Hansweert werd als onvoldoende sterk beoordeeld. Dit vanwege de nieuwe veiligheidsnormering die sinds 1 januari 2017 van kracht is geworden. De te versterken lengte bedraagt bijna 5,2 kilometer. Het traject loopt langs de noordoever van de Westerschelde, tussen de monding van de sluizen bij Hansweert tot aan de Willem Annapolder.
Voldoen aan veiligheidsnormen
Uiterlijk in 2023 moet het dijkvak weer voldoen aan de veiligheidsnormen. Op dit moment is het waterschap bezig met de voorbereidingen van het project en inventariseert de wensen van belanghebbenden bij de dijkversterking. Het project wordt uitgevoerd door de Projectorganisatie Waterveiligheid. Dit is een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat Zee & Delta en waterschap Scheldestromen.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma financiert het project en is onderdeel van het Deltaplan Waterveiligheid. Hierin wordt landelijk tot 2028 ruim 1100 kilometer aan primaire dijken binnen meer dan 300 projecten aangepast aan de nieuwe waterveiligheidsnormen. Hiermee is Nederland vanaf 2050 weer beter beschermd tegen overstromingen en de klimaatverandering. Dit gebeurt samen met alle waterschappen en Rijkswaterstaat.