De gemeente Weert organiseert op 31 januari het symposium ‘De kunst van integreren’. Kunst en cultuur kunnen een belangrijke rol spelen bij integratie van statushouders en andere nieuwkomers. Op deze dag wordt gesproken over de mogelijkheden en kansen, maar ook over de twijfels en dilemma’s die het werken aan de ‘kunst’ van integratie met zich meebrengen.
Het symposium wordt gehouden op woensdag 31 januari van 12.00 tot 17.30 uur in het Munttheater en Rick in Weert. Aanmelden hiervoor is nog mogelijk.
Onlangs werd Weert in de media ‘een landelijk voorbeeld’ genoemd vanwege de integrale aanpak bij het integreren van statushouders. Integratieactiviteiten zoals het leren van taal en de zoektocht naar werk vinden in Weert niet na elkaar, maar gelijktijdig plaats. Integreren doen mensen op alle leefgebieden, bijvoorbeeld op het gebied van taal, werk, sport en gezondheid. Maar ook kunst en cultuur kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.
Kunstprojecten
In Nederland is al een heel aantal kunstprojecten ontstaan, waarin vluchtelingen/ statushouders en Nederlanders samenwerken. Deze landelijke voorbeelden komen tijdens het symposium aan bod, maar ook projecten uit de regio verdienen hier een podium. Onder andere Weerter kunstenares Yvonne Schroeten en Jan van Dongen, werkzaam bij Rick, vertellen over hun ervaringen. Bekende componist en meesterverbinder Merlijn Twaalfhoven is dagvoorzitter op woensdag 31 januari. Hij vertelt uit ervaring: “Met idealisme, passie en energie werken mensen aan de ‘kunst’ van integreren, maar er rijzen ook vaak twijfels en dilemma’s.” Tijdens deze middag wordt gebrainstormd in verschillende workshops. Iedereen kijkt door zijn eigen bril, gekleurd door zijn eigen (beroeps-)ervaring. Een smeltkroes van genodigden – van mensen uit de creatieve sector tot COA-medewerkers, statushouders en asielzoekers, docenten en politici – vormt op 31 januari één grote denktank.
Aanmelden nog mogelijk
Kijk eens met een avontuurlijke blik! Iedereen is uitgenodigd om tijdens dit symposium mee te denken! Deelname is gratis maar aanmelding is wel verplicht. Aanmelden kan door het sturen van een email met naam en beroep naar creatievemeet-up@weert.nl.
Dialoog tussen culturen
Dagvoorzitter Merlijn Twaalfhoven is een bekende componist en meesterverbinder in de muziek. In 2011 ontving hij de UNESCO-award voor zijn verbindende projecten in het Midden-Oosten, waarin kunst een prachtige dialoog start tussen verschillende culturen. Merlijn laat mensen elkaar ontmoeten via muziek. Op 31 januari brengt hij zijn kunstenaarscollectief, The Turn Club mee. Een collectief dat ervaring heeft in het werken met mensen uit verschillende culturen. Zij richten zich op het scheppen van nieuwe verbintenissen, bijvoorbeeld tussen kunstenaars, andere professionals, burgers en overheid. The Turn Club begeleidt de presentaties, workshops en brainstormsessies.
Programma
Tussen 12.00 en 13.00 uur is er inloop en lunch (ingang Munttheater, Collegeplein 3).
Daarna worden diverse landelijke en regionale initiatieven gepresenteerd in de concertzaal bij RICK. Dat zijn o.a. Bright Richards (Liberia, New Dutch Connections), Achref Adhadhi (Tunesië, kindertheater), Lucas Dols (NL, Sounds of Change), Yvonne Schroeten (NL, Art-Shock, Dear Stranger) en Jan van Dongen (NL, RICK, diverse projecten). Vervolgens zijn er workshops en brainstormsessies. Om 17.00 uur wordt het symposium muzikaal afgesloten en is er een borrel.