Dertig indringende portretten, dertig paar ogen. Ze vertellen hun schrijnende verhalen. Echte verhalen van echte slachtoffers van mensenhandel, anno 2017. Deze vrouwen, mannen, jongens en meisjes geven letterlijk een gezicht aan mensenhandel in Nederland, de ernst, de omvang en de diversiteit. Zij willen ons laten weten dat mensenhandel dichterbij is dan je denkt en er niet altijd uitziet als mensenhandel. Open je ogen!
De tentoonstelling ‘Open Je Ogen’ voor mensenhandel is in Weert door iedereen te bekijken van maandag 29 januari tot vrijdag 9 februari op de Wilhelminasingel tussen de oversteek bij de Stadhuispassage/Raphaëlpad en de kruising met de Wilhelminastraat/Nieuwe Markt.
De officiële opening vindt plaats op maandag 29 januari in het stadhuis. De tentoonstelling is naar Weert gehaald door wethouder Geert Gabriëls en burgemeester Jos Heijmans. De burgemeester is portefeuillehouder mensenhandel in de Provincie Limburg. Het bestrijden van mensenhandel is een van de thema’s in het convenant ‘Geïntegreerde aanpak georganiseerde misdaad’ van de provincie Limburg.
Ernstig onderschat probleem
‘De schattingen liegen er niet om, van ruim 6.000 tot 21.000 moderne slaven in Nederland! We signaleren er jaarlijks slechts ruim 1.000. Een groot deel van de slachtoffers blijft dus buiten beeld. En dat is zeer ernstig. Mensenhandel is een zwaar delict en ernstig onderschat probleem in Nederland. Open je ogen voor mensenhandel en kom in actie. Het is dichterbij dan je denkt, ook in Weert!’, aldus Ina H.R. Hut, directeur–bestuurder CoMensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel).
Herkennen
Met de foto-expositie van CoMensha brengt de gemeente Weert mensenhandel meer onder de aandacht. Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen. Het is van belang om signalen die op uitbuiting kunnen wijzen te melden.
Meer informatie over hoe signalen van mensenhandel te herkennen zijn en waar te melden is te vinden op www.politie.nl/themas/mensenhandel
Eerder was deze expositie te zien in o.a. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Maastricht, Tilburg, Wageningen, Roermond, Nijmegen en Enschede.