Weert – Aalmoezenier Hub Vossen maakt zich zorgen over onze samenleving die snel verandert en vooral verhardt. Mensen die hulp nodig hebben, vallen soms tussen wal en schip. Moeten we dit accepteren of kunnen we daar zelf iets aan doen? De Broederschap van de Miraculeuse Onze Lieve Vrouwe tot Weert organiseert hierover op woensdagavond 12 september een lezing.
De maatschappij verhardt
We merken het allemaal, onze samenleving verandert in rap tempo. Maar kunnen alle mensen die veranderingen bijbenen? En als je dat niet kunt, dan tel je vaak al snel niet meer mee. Dan sta je aan de kant en ben je kwetsbaar.
Huub Vossen stelt de vraag: hoe gaan wij om met al die veranderingen? Hoe gaan wij om met mensen die kwetsbaar aan de kant staan omdat hen iets is overkomen. Ze hebben bijvoorbeeld hun baan en daarmee hun uitzicht op de toekomst verloren. Er zijn mensen waarvan de gezondheid een groot struikelblok geworden is. En vergeet de mensen niet die in grote eenzaamheid verpieteren in hun huis. Is het eigen schuld, dikke bult? Of hebben we zorg voor elkaar, zien we om naar onze naasten?
Tegengeluid vanuit het geloof
Vanuit onze Rooms-Katholieke traditie gaan we uit van het Katholiek Sociaal Denken. We zeggen dat we op elkaar aangewezen zijn en dat we zorgen voor elkaar. Samen kunnen we een wereld opbouwen waarin ieder mens en onze wereld tot hun recht mogen komen.
In de lezing zal Hub Vossen met name ingaan op wat onze opdracht is in deze snel veranderende samenleving. Hij doet dat vanuit de grondbeginselen die verwoord zijn in het Katholiek Sociaal Denken. Daarin worden ons handvatten aangereikt om de tekenen van onze tijd te zien, maar daar ook concreet naar te handelen. De oplossing ligt in ontmoeting en solidariteit.
Spreker
De spreker is Hub Vossen, pastoraal-theoloog, sinds 2002 werkzaam als aalmoezenier van Sociale Werken in het bisdom Roermond. Daarbij is hij nauw betrokken bij veel sociaal-maatschappelijke en diaconale projecten in het bisdom en de provincie Limburg. Hij ondersteunt processen tot nadere samenwerking in parochies. Tevens is hij docent (pastoraal sociologie, praktische theologie) aan de Kairos-opleiding, Theologisch Instituut Rolduc en priesteropleiding Rolduc.
Locatie
De lezing vindt plaats in het klooster van de zusters Birgittinessen aan de Maasstraat 17 in Weert. De start is 12 september om 19.30 uur en de avond duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers. Vrije entree en geïnteresseerden zijn van harte welkom!
In 1404 werd in Weert een Broederschap opgericht om de devotie tot Maria te bevorderen. Deze devotie kwam tot hoogbloei in de 18e eeuw rondom het Miraculeuse Beeld van Onse Lieve Vrouwe te Weert, die ook vereerd werd onder de titel “Onze Lieve Vrouw van Bijstand”. Het wonderbeeld werd vereerd in de dekenale stadskerk van Weert (gebouwd in 1456), toegewijd aan Sint Martinus en kreeg de toevoeging: Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Weert.
Op 1 mei 1996 is de Venerabele “Broederschap van de Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert” van 1404 heropgericht. Haar doelstelling is de bijzondere verering van “Onse Lieve Vrouwe tot Weert” te bevorderen en tevens de titel van Bijstand waaronder Zij in Weert wordt vereerd, te actualiseren en in de praktijk te brengen. De Broederschap loopt mee in processies in Nederland en België. In december houdt zij een kerstpakkettenactie voor Voedselbank Weert. Naast via de website is de Broederschap te vinden op Facebook op de pagina Broederschap Weert.
Wordt donateur voor € 10 per jaar
U kunt donateur van de Venerabele Broederschap worden door een e-mail met uw naam en adres te sturen naar info@broederschapweert.nl. U betaalt slechts € 10 per jaar (meer mag natuurlijk ook): rekeningnummer NL55 RABO 0176 9861 38 ten name van de Broederschap in Weert.
De Stichting Martinus Monument is in 1971 opgericht door een aantal Weertenaren met als doel de rijksmonumentale St Martinuskerk te behouden voor de stad Weert voor de nabije en verre toekomst. De St Martinuskerk in Weert is een top 100 monument.