10.1 C
De Bilt

Nieuw: De Bloesemwandeltocht van Hem en Wijdenes

Op zaterdag 19 april a.s. vindt de allereerste editie van de Bloesemwandeltocht van Hem en Wijdenes plaats. Deze bijzondere wandeltocht wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor de ondersteuning van mensen met kanker in het Dijklander ziekenhuis. De tocht is geschikt voor jong en oud en biedt een unieke kans om tijdens de bloesemperiode te genieten van de prachtige fruittuinen in de regio. Met routes van 5 en 10 kilometer is het een perfecte manier om in beweging te komen voor een goed doel.

Waarom wordt de Bloesemwandeltocht gelopen?

De fruittelers van de streek voelen ons betrokken bij mensen die te maken krijgen met de diagnose kanker. Eerst staat hun wereld op zijn kop, dan volgen de behandelingen en dan de zoektocht naar een nieuwe balans. Door de fruittuinen open te stellen en een unieke bloesemwandeltocht aan te bieden, hopen de fruittelers middels de opbrengsten bij te kunnen dragen aan een goede ondersteuning bij kanker.

Toename van kanker

De landelijke toename van de nieuwe kankergevallen ligt tussen de 1-2%. Vergrijzing en leefstijl zijn belangrijke oorzaken van deze toename. De kans om in de loop van het leven kanker te krijgen is de afgelopen drie decennia fors toegenomen tot 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt dus te maken met de diagnose kanker. Rondom 1990 ging het nog om een op de drie Nederlanders. Dat concluderen onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Dijklander Ziekenhuis

Binnen het Dijklander Ziekenhuis Hoorn en Purmerend kunnen mensen met kanker terecht binnen het Centrum voor oncologie. Binnen het Centrum zet iedereen zich in om mensen die geconfronteerd zijn met kanker volledige zorg te bieden. Psychosociale ondersteuning is hierin een belangrijk onderdeel. Als je geconfronteerd bent met de diagnose kanker, dan leidt dit vaak tot veel vragen en gevoelens van onmacht en angst. De onderzoeken, het wachten op uitslagen, maar ook het starten met je eerste chemo zijn ingrijpend zowel lichamelijk, maar ook emotioneel en sociaal.

Bij deze ondersteunende zorg is het van belang om met aandacht te luisteren naar de patiënt en/of naaste(n). Door ruimte te bieden voor het gesprek kunnen gedachten, zorgen en angsten een plek krijgen en waar nodig kunnen de ondersteuners patiënten informeren over verdere mogelijke hulpverleningsmogelijkheden in de regio. Het doel is om de veerkracht en de balans te behouden of te vergroten, want wat staat deze persoon te wachten? Deze ondersteuning binnen de zorg kan helpend zijn voor iedereen en daar maken we ons samen hard voor om dit voor elkaar te krijgen!

Wandeltocht zet in op bewegen en gezonde voeding

Hoe mooi dat deze bloesemtocht bijdraagt aan deze belangrijke pijlers door in te zetten op beweging en gezonde voeding (leefstijl). Ook draagt dagelijkse (intensieve) beweging bij aan een betere mentale gesteldheid. Een gezonde leefstijl draagt bij aan je lichamelijk en geestelijk welbevinden. Bij kankerpatiënten draagt een gezonde leestijl voor, tijdens en na een behandeling, bij aan het beter herstellen. Daarom stimuleert het Dijklander Ziekenhuis gezonde voeding en voldoende beweging.

IPSO centra

Binnen het Dijklander Ziekenhuis Hoorn en Purmerend wordt de zorg ondersteund door de samenwerkende IPSO-centra. Een IPSO centrum (voorheen inloophuis) biedt psychosociale zorg op maat aan mensen geraakt door kanker. Van (ex)patiënten, naasten tot nabestaanden. Binnen Westfriesland is dat Pisa (Hoorn) en binnen Waterland Wij Allemaal (Purmerend) en Huis aan het Water (Katwoude). Deze centra bieden aanvullende psychosociale begeleiding aan patiënten, naasten en nabestaanden.

Laura de Boer, coördinator Vrijwilligers Psychosociale Ondersteuning in het Dijklander Ziekenhuis, vertelt: “De diagnose kanker is een enorme schok. Naast medische uitdagingen brengt het ook emotionele en sociale vraagstukken met zich mee. De samenwerking met de IPSO-centra helpt patiënten op verschillende manieren. Een luisterend oor, een goed gesprek en behoeftegericht ondersteunen kan een wereld van verschil maken.”

Flyer
Beeld: Stichting Wij Allemaal

De natuur als inspiratie

Stel je voor dat alles in bloei staat. De perenbloesem, de appelbloesem, wat een rijkdom. Je loopt op een uniek stukje Westfriesland, dwars door de fruittuinen. De Bloesemwandeltocht wordt dan ook georganiseerd door Stichting Westfriesland Events (SWFE), die inwoners van Westfriesland letterlijk en figuurlijk in beweging wil brengen. Zij doen dat natuurlijk in samenwerking met de fruittelers uit Hem en Wijdenes en Laura de Boer, in samenwerking met de IPSO centra. De route voert de wandelaar dwars door de bloeiende boomgaarden, die normaal niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Schoonheid tussen de peren

Toine Groot, fruitteler en eigenaar van de startlocatie aan de Hemmerbuurt 189 in Hem, teelt de bekende Conference en Doyenné du Comice peer in zijn achtertuin die 20 hectare groot is. Toine vertelt over het unieke landschap: “De natuur speelt een centrale rol in ons leven als fruitteler. Als teler kun je nog zo goed voor je bomen zorgen, maar soms heeft de natuur een heel ander plan en daar proberen we mee om te gaan. Het is een cyclus van knop tot vrucht, van groei naar pluk en weer tot rust komen. Ieder jaar weer. In alle fases zijn er kwetsbaarheden en uitdagingen. Hoe ga je daar mee om? Als telers willen wij de schoonheid van dit gebied delen en tegelijkertijd bijdragen aan een goed doel.”

Westfriese fruitteeltgebied

Het Westfriese fruitteeltgebied is uniek vanwege de vruchtbare grond en het gunstige klimaat dankzij het nabijgelegen Markermeer. “Onze duizenden bomen produceren niet alleen fruit, maar ook zuurstof. Het Markermeer zorgt ervoor dat het ’s winters minder snel vriest en in de zomer juist afkoelt. Dit klimaat is ideaal voor de fruitteelt, vooral voor peren. Het is een voorrecht om hier te wonen en werken, en we hopen dat mensen tijdens de wandeltocht deze waardevolle natuur net zo weten te waarderen als wij,” aldus Toine.

Wat kunt u verwachten tijdens de Bloesemwandeltocht?

Tijdens de wandeltocht geven telers uitleg, excursies en beantwoorden zij vragen. Voor kinderen is er een speurtocht. Deelnemers ontvangen een gezonde traktaties. Op het start- en eindplein zijn er informatiestands over zorg en ondersteuning, en kraampjes met appels, peren, sappen en honing[BS1] .

Praktische informatie

  • Datum: Zaterdag 19 april 2025
  • Locatie: Hemmerbuurt 189, bij Grootfruit in Hem
  • Starttijd: Tussen 10.00 en 15.30 uur
  • Inschrijfkosten: €15,- (€ 1,- ticket) per persoon (kinderen tot 16 jaar gratis) en een extra donatie is mogelijk
  • Aanmelden: www.bloesemwandeltochtvanhemenwijdenes.nl
  • Sponsoring: Bedrijven worden opgeroepen om mee te wandelen en bij te dragen

Let op: De natuur is onvoorspelbaar. Hoewel er gehoopt wordt op volle bloei, kan het weer invloed hebben op de bloesem. Toch is er altijd genoeg te zien en te leren. Trek goede wandelschoenen aan om er een mooie dag van maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio