7.5 C
De Bilt

Dankzij isolatieprogramma comfortabel en duurzaam wonen in Hoorn

Dit voorjaar ging in de gemeente Hoorn het Nationaal Isolatieprogramma van start dat woningeigenaren helpt isolatiemaatregelen te betalen. Inwoners die hiervoor in aanmerking kwamen, ontvingen een brief. En met succes: er zijn tot nu toe bijna 700 aanvragen gedaan, ruim 200 woningen zijn (extra goed) geïsoleerd en aan een deel wordt nog gewerkt.

Met de maatregelen besparen inwoners niet alleen op hun energiekosten, ze wonen ook in een comfortabeler en duurzamer huis. Op dit moment bereidt gemeente Hoorn samen met partners Klimaatroute en Duurzaam Bouwloket een nieuwe ronde van het isolatieprogramma voor. Inwoners die hiervoor in aanmerking komen, krijgen weer een brief met meer informatie.

Bespaar energie door te isoleren

Wethouder Arthur Helling (duurzaamheid) is blij met het resultaat: “Het is heel mooi om te zien dat dit programma aanslaat en dat we als gemeente Hoorn echt meters maken. Door te isoleren kun je energie besparen. Dat is en blijft de basis voor duurzaamheid: besparen, besparen, besparen. Je zou kunnen zeggen dat energie besparen het belangrijkste onderdeel is van de hele energietransitie. Niet alleen omdat het goed is voor je eigen portemonnee, maar bijvoorbeeld ook omdat besparen zorgt voor minder druk op het elektriciteitsnetwerk. En energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken.”

Met de subsidie die inwoners via het Nationaal Isolatieprogramma ontvangen, kunnen ze een complete maatregel uitvoeren, bijvoorbeeld vloer- of glasisolatie. “Als gemeente willen we dat zoveel mogelijk inwoners kunnen aanhaken, juist als het gaat om duurzaamheid. Let dus goed op als er binnenkort een brief op de mat valt of als er een adviseur van Klimaatroute langskomt. Dit is hét moment om aan de slag te gaan met isoleren”, aldus wethouder Helling.

Ruime subsidie voor isolatie

Met de isolatieactie ondersteunt de gemeente huiseigenaren met een subsidie van maximaal € 2.500, – per huishouden. Dit bedrag helpt woningeigenaren om maatregelen zoals dak-, muur- en vloerisolatie uit te voeren. Voorwaarden voor deelname zijn onder andere dat de woning een WOZ-waarde heeft van maximaal € 300.000 (peildatum 1 januari 2021), en energielabel D of lager. Het project wordt namens de gemeente uitgevoerd door partners Klimaatroute en Duurzaam Bouwloket. Het subsidiegeld komt van het Rijk.

Meer weten? Bekijk de informatie over de subsidie Nationaal Isolatie Programma (NIP) op https://duurzaam.hoorn.nl/subsidies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio