15.4 C
De Bilt

Ecologisch onderzoek gestart door 6 Westfriese gemeenten naar beschermde soorten

In zes Westfriese gemeenten start vanaf 15 april 2025 een groot onderzoek naar huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Deze dieren wonen vaak in en rondom huizen – bijvoorbeeld onder dakpannen of in spouwmuren. Maar juist op die plekken willen veel mensen graag isoleren. Daarom kijken ecologen van Vonk Ecologie waar deze beschermde dieren precies zitten.

Zo wordt ervoor gezorgd dat zij een goed alternatief plekje krijgen in de buurt, en dat inwoners hun huis kunnen isoleren zonder schade aan de natuur. Het onderzoek is onderdeel van het Soortenmanagementplan (SMP). Dat plan helpt straks om natuur en isolatie beter te combineren – en maakt het voor inwoners makkelijker om aan de slag te gaan.

Ecologisch onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in de gemeenten Hoorn, Medemblik, Opmeer, Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland en loopt tot en met september 2025. In deze periode trekken ecologen van Vonk Ecologie meerdere keren per wijk door de buurten. Ze onderzoeken gevels, daken en achterpaden op tekenen van verblijfplaatsen van beschermde soorten. Omdat vleermuizen vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn, zijn de onderzoekers ook in de vroege avonduren (rond zonsondergang) aanwezig in de wijken.

Isoleren en natuurbescherming gaan hand in hand

Woningen isoleren én rekening houden met de natuur? Het kan allebei. Met het Soortenmanagementplan (SMP) hoeven huiseigenaren straks zelf geen ecologisch onderzoek meer te laten doen als ze willen isoleren; iets dat verplicht is volgens de wet Natuurbescherming. Het uiteindelijke plan beschrijft waar beschermde diersoorten leven en hoe isolatiemaatregelen kunnen worden uitgevoerd zonder deze dieren in gevaar te brengen.

Wethouder Thijs Visser (Stede Broec), bestuurlijk opdrachtgever

“We zorgen dat mensen hun huis goed kunnen isoleren en tegelijkertijd houden we rekening met beschermde diersoorten. Zo zorgen we dat verduurzamen en natuurbescherming niet met elkaar botsen als mensen bijvoorbeeld hun dak of gevel isoleren. Ik ben ontzettend blij dat we in dit project met zes Westfriese gemeenten samen optrekken. Op deze manier werken we een stuk efficiënter dan wanneer we per gemeente apart zo’n onderzoek en plan maken: dit scheelt tijd en geld.”

Inwoners kunnen helpen

De ecologen verzamelen niet alleen zelf gegevens, ze kunnen ook hulp gebruiken van inwoners. Wie weet of er huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen in of rond een woning zitten, kan dit melden via een speciaal mailadres bestaande uit [naam gemeente]@vonkecologie.nl.

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek, natuurvriendelijk isoleren en subsidiemogelijkheden is te vinden op de gemeentelijke (duurzaamheids)websites. Er is ook een algemene informatieve website over natuurvriendelijk isoleren: www.natuurvriendelijkisoleren.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio