Bij wijze van spreken dan. Kunstenaar Hans van Lunteren heeft zich namelijk laten inspireren door een plantje dat al in de oertijd groeide. Tegenwoordig worden mensen vooral heel ongelukkig van dit plantje. Het staat namelijk bekend als hardnekkig onkruid, terwijl het juist een heel belangrijk signaal afgeeft over de grond.
Het kunstwerk is opgenomen in het Kunstenplan Bangert en Oosterpolder in de gemeente Hoorn. Het is betaald vanuit de gemeentelijke pecentageregeling. Die regeling bepaalt dat bij nieuwbouwprojecten geld gestort moet worden om beeldende kunst in de wijk neer te zetten. Uit dit budget is het kunstwerk ‘Unjer – Equisetum arvense’ gerealiseerd.
Betekenis van het kunstwerk van Hans van Lunteren
Dinsdagmiddag 9 mei is het kunstwerk door wethouders Marjon van der Ven en Axel Boomgaars onthuld bij het speeleiland aan het Unjerpad. Kunstenaar Hans van Lunteren was hierbij en zegt over zijn kunstwerk: ‘Het werk wil een bijdrage leveren in het kantelen van de automatische reflex om sterke overlevingsplanten die in de natuurlijke dynamiek van een plek een belangrijke rol spelen te veroordelen en tot vijand te verklaren.’
Waar de Unjer, ook wel Heermoes genoemd, groeit geeft de plant een signaal dat de grond een tekort heeft aan mineralen. De plant vult deze mineralen aan en als hij zijn werk heeft verricht verdwijnt hij weer. Het heeft ook nog eens geneeskrachtige werking. Dat is te lezen op een uitleg bij het kunstwerk. Een plantje en kunstwerk om even bij stil te staan.