Na de lange coronaperiode kon het eindelijk weer: een feestelijke opening voor het Westfries Museum. De tentoonstelling Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks werd op zaterdag 6 augustus in de Hoornse Oosterkerk geopend, op steenworp afstand van het museum. Het werd een eerbetoon aan de vrijheid, passend bij het thema van de tentoonstelling ‘Stadslucht maakt vrij’.
Van Stadsdichter Levi Noë tot ‘ballonvaarder’ Robert Verhoogt, en van Oekraïense gitaarspel door Ronald Spanjaardt tot de luchten boven het Hoornse Hop van Arwin Rood: de bezoekers konden zich even in de wolken wanen. Vanaf nu is Hoge Luchten in het Westfries Museum voor iedereen te bewonderen. (Hoge Luchten is de laatste tentoonstelling voor de restauratie en vernieuwing. Op 1 januari 2023 sluit het museum tot medio 2025.) www.wfm.nl/hoge-luchten.
Hoge Luchten
Hoge Luchten is deel drie van vier tentoonstellingen met schatten uit het Rijksmuseum rond de elementen aarde, water, lucht en vuur. Het Westfries Museum in Hoorn biedt een reis door vier eeuwen Nederlandse schilderkunst op zoek naar de identiteit van Nederland. Naast Hoge Luchten boven prachtige vergezichten zijn luchten boven intieme stadsgezichten te zien. Vanuit de vraag ‘Maakt stadslucht vrij? wordt de bezoeker aan de hand van veertig iconische stadsgezichten uit de collectie van het Rijks meegevoerd door stille stegen en over drukke pleinen, langs flanerende notabelen en arme sloebers. Maar ook langs de stadspoorten van Hoorn bijvoorbeeld.
Stadspoorten van Hoorn
De stadspoort is immers het symbool van de zelfstandigheid van de stad en de vrijheid van haar burgers. Reden voor het Westfries Museum om in eigen collectie op zoek te gaan naar werken van deze beeldbepalende bouwwerken, waarvan er in Hoorn slechts één poort bewaard is gebleven. Gelukkig brengen de vastgelegde poorten het verleden weer even tot leven. Ook zijn er Westfriese Hoge Luchten te zien in het museum. Want al eeuwenlang zijn kunstenaars gefascineerd door de indrukwekkende luchten boven het vlakke land en water van Westfriesland. Deze extra expositie met pareltjes uit de eigen museumcollectie zet deze Westfriese Hoge Luchten in de schijnwerper.
Videoportretten van Martin en Inge Riebeek
Zoals altijd koppelt het Westfries Museum graag het heden aan het verleden. De videoportretten van Martin en Inge Riebeek tonen verschillende inwoners van Hoorn die spontaan reageren op vragen als:
‘Hoe vrij voel jij je?’ ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Het leverde zes boeiende videoportretten op die in de expositie te zien zijn. Daarnaast is er op doordeweekse dagen bij de tentoonstelling een ‘Verhaal op Zaal’, elk uur om 10 minuten over het hele uur. Duik daarmee nog dieper in een schilderij voor extra beleving.
Geslaagde opening
De opening op 6 augustus was een warm welkom aan de werken van het Rijksmuseum én aan de massaal toegestroomde genodigden. Directeur Ad Geerdink introduceerde stadsdichter Levi Noë die poëtisch de noodzaak verwoordde voor toegankelijkheid en inclusie. De fotoloop van Arwin Rood toonde in een paar tellen jarenlange beelden van wolken boven het Hoornse Hop – én het stadsstrand in wording. Robert Verhoogt (kunsthistoricus en schrijver van het boek ‘De wereld vanuit een luchtballon’) gaf een boeiend beeld van de geschiedenis van de ballonvaart.
En gitarist Ronald Spanjaardt trof het publiek met een drietal composities waarin vrijheid de boventoon voerde. Zo werd de opening van Hoge Luchten een eerbetoon aan vrijheid, waarna genoten kon worden van de prachtige tentoonstelling in het museum. Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks is bij het Westfries Museum nog te zien t/m 27 november 2022.