De gemeente Woerden gaat minder maaien in de maanden april en mei. Bermen en slootkanten laten we vaker groeien en een gedeelte van de gazons wordt minder of niet gemaaid. Dit doen we zodat bloemen en planten beter kunnen groeien en insecten meer voedsel kunnen vinden. Dit jaar is ervoor gekozen om nog meer veldjes en bermen niet te maaien. Hierdoor ontstaat er een groter en rijker leefgebied voor bijen en vlinders.
Toename van 12%
Omdat de biodiversiteit afneemt zoekt de gemeente naar mogelijkheden om het groenbeheer op een andere manier te doen. Vorig jaar is, naar aanleiding van de motie ‘Maai-Mei-Niet en laat je gazon bloeien’ gestart met het minder maaien van een klein deel van de gazons. Dit jaar gaan we een stapje verder. Waar het vorig jaar ging om ruim 30.000 m², wordt dit jaar zo’n 33.900 m² minder gemaaid. Dit is een toename van ruim 12%. Voor de gemeente is dit een grote aanpassing in het maaibeleid.
Waar maaien we wel
Niet overal kunnen we het gras en de kruiden zomaar laten groeien.Speelvelden, hondenuitrenvelden en kleine gazons maaien we bijvoorbeeld wel. Daarnaast is het nodig om voor de verkeersveiligheid bermen en zichthoeken bij kruispunten en drukke fietspaden te blijven maaien. Van de totaal oppervlakte van 2.363.500 m2 grassen in de gemeente Woerden, wordt 33.900 m² niet of minder gemaaid in april en mei.
Strakke gazons en bermen zijn verleden tijd
Voor nog meer resultaat verandert het gazon rondom het gemeentehuis in ruw gras. Wethouder De Regt (beheer openbare ruimte): “Als we iets uitdragen, dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven. En ik hoop dat veel ondernemers en bewoners volgen door hun terrein groener te maken én te houden. Stap voor stap geven we zo meer ruimte voor biodiversiteit in de gemeente.
Dat niet iedereen het mooi vindt, dat weten we. Mensen zijn gewend aan strakke, verzorgde gazons. Maar met de klimaatopgaven die er liggen, moeten we wel mee veranderen. En daarmee verandert de omgeving en het beeld buiten ook”.
Minder maaien heeft voordelen
Door minder te maaien krijgen bloemen en planten meer kans om langer te bloeien en te groeien. Hierdoor ontstaat er een rijker leefgebied voor verschillende insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Die insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels of andere dieren, wat bijdraagt aan een beter ecosysteem. Ook draagt het niet of minder maaien bij aan vermindering van de negatieve effecten van klimaatverandering. De aannemers hanteren een ruimere periode dan alleen de maand mei. Vaak maaien ze vanaf half april niet meer. Dit sluit beter aan op de levenscyclus van veel soorten wilde bijen, die gemiddeld 6 tot 8 weken duurt.
De maaiwerkzaamheden worden pas vanaf half juni weer opgepakt. Het aangepaste maaibeleid leidt niet tot extra kosten, maar levert ook geen geld op. Een maand minder maaien zorgt voor iets minder kosten dan normaal. De kosten voor de extra inspanning om het gras in de maand juni weer normaal te maaien, zijn hiermee gedekt.