De gemeente Oudewater streeft naar een zo veilig mogelijke leefomgeving voor inwoners en bezoekers. Daarom heeft het college de gemeenteraad twee stukken gestuurd die moeten bijdragen aan een veiliger Oudewater. Het eerste is het nieuwe Integraal Veiligheidsplan, waarin met verschillende partners op het gebied van veiligheid afgesproken is wat de prioriteiten op het gebied van veiligheid zijn voor de komende jaren. Het tweede document is een aanwijzingsbesluit over gebieden waar drankgebruik in Oudewater verboden is.
Om Oudewater veilig en leefbaar te houden, werkt de gemeente samen met verschillende (veiligheids)partners, waaronder de politie, jeugd- en jongerenwerk en maatschappelijk werk. De gemeente maakt iedere vier jaar een Integraal Veiligheidsplan (IVP) waarin wordt afgesproken hoe we met alle partners gaan samenwerken en wat de prioriteiten zijn. Het nieuwe plan is tot stand gekomen door input van partners en de gemeenteraad.
Drie onderwerpen zijn de komende jaren hoofdprioriteit in Oudewater
- Ondermijning en georganiseerde criminaliteit
- Cybercrime en Digitale Veiligheid
- Alcohol, drugs en overlast
Naast deze prioriteiten voeren we diverse reguliere werkzaamheden, wettelijke taken en doorlopende projecten op het gebied van veiligheid uit. Denk hierbij aan inzet op thema’s als woninginbraak en de persoonsgerichte aanpak (PGA). Juist door de combinatie van extra inzet op de prioriteiten en structurele inzet op overige facetten doen wij er alles aan om de veiligheid in Oudewater zo positief mogelijk te beïnvloeden
“Veiligheid komt niet vanzelf. Een veilige buurt, wijk en stad ontstaat alleen als we er samen aan werken. Het is de gemeente er alles aan gelegen om de veiligheid te waarborgen, maar dat kunnen wij niet alleen. Daar hebben wij onze lokale en regionale partners, maar ook onze bewoners en ondernemers hard bij nodig, want alleen samen kunnen we Oudewater nog veiliger maken en houden!”, aldus burgemeester Danny de Vries (Openbare Orde en Veiligheid).
Ondermijning en georganiseerde criminaliteit
In de afgelopen jaren zijn diverse (drugs)vondsten gedaan die de aanwezigheid van ondermijnende criminaliteit in Oudewater bevestigen. Ook ziet 35% van de inwoners, die de veiligheidsenquête eind vorig jaar invulde, graag aandacht voor de georganiseerde criminaliteit in de gemeente. “Diverse ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en criminaliteit stellen ons ook weer voor nieuwe uitdagingen. Zo laat een grote harddrugsvondst in 2022 weer zien dat de aanpak van ondermijning en georganiseerde criminaliteit enorm belangrijk blijft”, zegt de Vries.
Cybercrime en Digitale Veiligheid
We brengen als samenleving steeds meer tijd door in de digitale wereld. Ook criminelen worden digitaal steeds slimmer en inventiever. Iedereen die gebruik maakt van internet, digitale systemen en/of diensten loopt tegenwoordig het gevaar slachtoffer te worden van cybercriminelen. We zijn ons nog onvoldoende bewust van de gevaren die we digitaal lopen en hoe we ons hiertegen kunnen wapenen.
Extra inzet op preventie en bewustwording bij dit type criminaliteit is van groot belang. Ook in Oudewater zien we dat het aantal geregistreerde gevallen van digitale criminaliteit de laatste jaren toeneemt. Denk hierbij aan zaken zoals phishing, online-fraude en identiteitsdiefstal. In 2022 hadden 41 van de in totaal 240 geregistreerde delicten in Oudewater betrekking op gedigitaliseerde criminaliteit.
Alcohol, drugs en overlast
In de enquête van eind 2022 zien we dat overlast van drank- en drugsgebruik voorkomt en door bewoners wordt ervaren als overlast. Dit type overlast kan het woongenot en het algehele gevoel van veiligheid negatief beïnvloeden (aanwijzingsbesluit). De overlast bestaat veelal uit het hinderlijk aanwezig zijn, het plegen van vernielingen, het lastig vallen van passanten en buurtbewoners en het verontreinigen van de omgeving. We hebben de komende jaren dan ook extra aandacht voor het tegengaan van drank- en drugsoverlast in onze gemeente.
Daarom breiden we in Oudewater het aantal non-alcoholgebieden uit . Dat betekent dat deze gebieden, worden aangewezen als gebied waarin het verboden is op de openbare weg alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.