8.8 C
De Bilt

Podcast over Stadswallen Zaltbommel en 75 jaar vrijheid

75 Jaar geleden werd Zaltbommel bevrijd. De gemeente Zaltbommel lanceert in het kader hiervan een podcast over de Stadswallen die je meeneemt naar het verleden en het heden. Het is een verhaal over een bijzondere gebeurtenis van eind april 1945. Het boeiende eigentijds ‘hoorspel’ over hoe 71 gesneuvelde Duitse militairen en één Canadese soldaat hun (voorlopige) rustplaats vonden in het Zaltbommelse stadspark is nu te beluisteren!

Podcast neemt je mee in geschiedenis

De viering van 75 jaar vrijheid viel – zoals zoveel activiteiten – in het water door de coronaperikelen. Door het waargebeurde verhaal van Gerrit Verkuil (90 jaar) op te nemen in een podcast is dit verhaal voor iedereen bereikbaar. Juist in een tijd waarin we de contacten met anderen moeten beperken om het coronavirus onder controle te krijgen kan het beluisteren van podcasts tijdens bijvoorbeeld een wandeling een welkome afleiding zijn.

Mooie wandeling

Wethouder Van Leeuwen: “Wij nodigen iedereen uit om de wandelschoenen aan te trekken en te genieten van de (nog overgebleven) herfstkleuren van het park terwijl u dit bijzondere verhaal van Gerrit Verkuil aangevuld met de boeiende uitleg van Roland Gieles beluistert. Laat u meevoeren door het podcast-verhaal dat 75 jaar vrijheid moet markeren.”

Online luisteren

Het meeslepende verhaal van de bekende Bommelerwaarder Gerrit Verkuil (destijds dus 16 jaar) beluistert u via uw telefoon, tablet en computer of laptop. Dat kan via Spotify en op www.zaltbommel.nl/stadswallen.

Verhalenverteller Eric Borrias ging op bezoek bij Gerrit Verkuil, ooggetuige van die bijzondere dag in april 1945. Uit het relaas van Gerrit Verkuil componeerde Eric Borrias een meeslepend verhaal. Kunsthistoricus Roland Gieles levert tenslotte een belangrijke bijdrage aan de podcast door het verhaal in de historische context te plaatsen. De podcast duurt een half uur.

Het verhaal

1945. De Tweede Wereldoorlog was natuurlijk geen pretje. Voor de 16-jarige Gerrit Verkuil en zijn vrienden was met name het laatste half jaar daarvan toch ook wel een spannende tijd. De inwoners van meerdere Bommelerwaardse dorpen waren geëvacueerd, terwijl met name in het westelijk deel van het ‘Eiland tussen de Rivieren’ aan veel evacuees een gastvrij onderdak werd geboden. Een ingrijpende gebeurtenis was onder meer de Slag om Hedel. Tien dagen voor de bevrijding, te weten op 25 april 1945, kwam de Prinses Irene Brigade vanuit Brabant de Maas over waarna er felle gevechten met de Duitse bezetters volgden. Tal van in en om Hedel gesneuvelde Duitse soldaten werden in Zaltbommel in een ‘massagraf ’ begraven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio