17.3 C
De Bilt
maandag, 27 juni 2022

Blauwalg aangetroffen in vijver Dullaertwijk in Hulst

Hulst – In de vijver aan de Dullaertstraat te Hulst is blauwalg geconstateerd. Waterschap Scheldestromen en de gemeente Hulst adviseren om contact met het water te voorkomen. Er zijn ter plekke waarschuwingsborden geplaatst. Elders in de gemeente is nog geen blauwalg geconstateerd.

Wat wordt geadviseerd?

Het waterschap en de gemeente raden aan zorgvuldig te zijn en onnodig contact met water uit de vijver te vermijden. Ook honden kunnen beter niet in water met blauwalgen zwemmen. Er wordt tevens geadviseerd om er niet te vissen. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen, kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het
maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.

Welke overlast is er?

Het water stinkt en ziet er vies uit. Met name de stank kan voor overlast zorgen.

Wat is blauwalg?

Als het water eruit ziet als groene soep, er blauw schuim te zien is, er zich een drijflaag heeft gevormd en het bovendien erg stinkt, is de kans groot dat het om blauwalg gaat. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mens en dier ziek van kunnen worden. Blauwalg komt met name in zoet water voor.

Verder vervolg

De weersomstandigheden van de afgelopen periode zijn ideaal geweest voor de ontwikkeling van algen. Her en der in het land doet zich momenteel dan ook deze situaties voor. De situatie in de betreffende vijver – en in wateren in de omgeving – wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het waterschap en de gemeente.

Vragen

Voor vragen kan men terecht bij Waterschap Scheldestromen, op tel. 088-2461000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio