8.9 C
De Bilt
zondag, 29 mei 2022

Gemeente Reimerswaal verkoopt locatie Yerseke aan NIOZ

Reimerswaal – Het college van de gemeente Reimerswaal heeft met de directie van het NIOZ, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, een principeovereenkomst bereikt over de verkoop van de locatie NIOZ in Yerseke. De gemeente Reimerswaal wil met de verkoop aan het NIOZ, waarmee een fikse financiële handreiking gepaard gaat, bijdragen aan de toekomst van het instituut. 

Investeringsimpuls

Deze investeringsimpuls is een passende invulling die tegemoet komt aan de wens van het Rijk om vanuit de regio ook te investeren in versterking daarvan. Het Rijk investeert namelijk 35 miljoen euro voor versterking van leefbaarheid, kennis en innovatie en het voorzieningenniveau voor bedrijven in Zeeland, zo werd donderdag 8 maart j.l. bekend.
Met de aankoop van de locatie verstevigt een excellente onderzoeksgroep van het NIOZ die werkt aan delta-gerelateerde wetenschappelijke vraagstukken haar binding met de regio;
Verantwoordelijk portefeuillehouder de Kunder hecht groot belang aan de aanwezigheid van een wetenschappelijk instituut in de gemeente Reimerswaal en daarmee een directe verbinding met onderwijs en is dan ook zeer tevreden met het bereikte resultaat.
Prof. dr. Henk Brinkhuis, directeur van het NIOZ is verheugd over de aankoop van de locatie in Yerseke omdat die goede perspectieven biedt op continuering van deze NIOZ-locatie en verder momentum geeft aan de maritieme samenwerking in Zeeland en Vlaanderen.

Principeovereenkomst

De principeovereenkomst dient nog te worden vastgesteld in de gemeenteraad van half april. Ook worden voorwaarden nog verder uitgewerkt.
Voorbeelden van relevante wetenschappelijke projecten van het NIOZ zijn het herstel van
mosselbedden samen met ondernemers uit Yerseke, onderzoek naar de ontwikkeling van een ontpolderde Hedwige polder, en de ecologische effecten van uitwisseling Oosterschelde met de Grevelingen (Flakeesche spuisluis). Ook de innovatieve oplossingen van het NIOZ om waterveiligheid te combineren met duurzame voedsel en energieproductie in de Delta en het NIOZ zeespiegelcentrum zijn in Zeeland bij uitstek op hun plaats. Bovendien gaat het NIOZ-onderzoek in Yerseke hand in hand met het onderwijs van Scalda, Hogeschool Zeeland en University College Roosevelt, bijvoorbeeld in het Joint Research Center in Middelburg.

NWO-NIOZ

Het NWO-NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is het nationale
oceanografische instituut en doet wetenschappelijk excellent fundamenteel, en grensverleggend toegepast marien onderzoek in het kader van belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken inzake het functioneren van oceanen, zeeën, kust- en deltagebieden. Ook faciliteert het NIOZ departement Nationale Mariene onderzoek Faciliteit (NMF), de Nederlandse wetenschappelijke
gemeenschap qua zeegaande platforms, apparatuur en logistiek, en stimuleert en ondersteunt NIO het mariene onderzoek, het mariene onderwijs en de mariene beleidsontwikkeling in het algemeen, in binnen- en buitenland. NIOZ is onderdeel van NWO-I, in samenwerking met de Universiteit Utrecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio