9.7 C
De Bilt

Prehistorische boerderij en sieraden opgegraven bij Poortvliet

Poortvliet – Opgravingen bij Poortvliet, in de gemeente Tholen, hebben bijzondere archeologische resten van o.a. een boerderij opgeleverd uit de late ijzertijd (2de – 1ste eeuw voor Chr.) en de middeleeuwen. De opgravingen zijn in september en oktober 2021 uitgevoerd ten zuiden van de Postweg, door archeologisch onderzoeksbedrijf Artefact uit Zaamslag.

Boerderij uit IJzertijd

Zeker de prehistorische vindplaats heeft een voor Zeeland zeldzaam resultaat opgeleverd: de houten resten van een boerderij uit de late ijzertijd (2de – 1ste eeuw voor Chr.). Hiervan waren delen van de palen goed bewaard gebleven in het veen. Aan het patroon ervan viel te zien dat het om de resten van een huis moest gaan. Dankzij de welwillende medewerking van de landeigenaar Henk Jan ten Cate mocht de opgraving iets worden uitgebreid. Zo kwam de huisplattegrond compleet in beeld.

Kleine boerderij

De boerderij was ongeveer 14 meter lang en 5,5 meter breed en stond oost-west georiënteerd. Het gaat om een woonstalhuis, met een woongedeelte aan de westkant en een stal aan de oostzijde. In het woongedeelte is een haardplaatsje aangetroffen. Wethouder Peter Hoek van gemeente Tholen: “Prachtig dat dit uitvoerige onderzoek mogelijk was en dat het een schitterend licht laat schijnen op de rijke historie van Tholen. Het verleden spreekt!”

Glazen sieraden

In en rond de boerderij zijn heel mooie vondsten gedaan, waaronder drie glazen kralen en maar liefst 20 fragmenten van kleurige glazen armbanden die in de late ijzertijd werden gedragen (deze staan bekend als La Tène-armbanden). Binnen de provincie Zeeland zijn dergelijke vondstlocaties vrij schaars en de aangetroffen hoeveelheid glasvondsten is dan ook verrassend te noemen. De fragmenten bestaan uit blauw en purper tot bijna zwart glas en bijna alle fragmenten van de armbanden zijn versierd met een gele zigzaglijn.

Ook zijn er metaalvondsten, een weefgewicht, speelschijfjes, spinklosjes, natuursteen, botmateriaal en vooral een heleboel aardewerkscherven gevonden. Dit handgevormde aardewerk is zeer divers versierd met kamstreken, groeflijnen/krassen en nagelindrukken. Projectleider Juanita Kiburg (Artefact Advies en Onderzoek in Erfgoed): “Archeologische resten als deze worden in Zeeland niet vaak gevonden. Het was dan ook een hele mooie kans om ze te kunnen opgraven.”

Middeleeuwen

Ook de archeologische resten uit de middeleeuwen zijn voor Tholen bijzonder, vooral omdat ze al dateren vanaf de 8ste tot en met 12de eeuw na Chr. Het gaat vooral om aardewerk. Dat was in deze tijd vaak geïmporteerd draaischijfaardewerk. Een van de direct herkenbare vondsten is een fragment van een reliëfbandamfoor uit de 9de eeuw. Echte bewoningssporen uit deze tijd zijn niet gevonden, maar uit de bodemopbouw valt op te maken wat zich hier heeft afgespeeld: in relatief korte tijd wisselde bewoning zich af met overstromingen. 

Aanleiding en vooronderzoek

Het onderzoek is verricht door archeologiebedrijf Artefact Advies en Onderzoek in Erfgoed, in opdracht van de Provincie Zeeland. In het onderzochte gebied wordt binnenkort een parallelweg langs de Postweg aangelegd, waardoor de archeologische resten niet meer bereikbaar zouden zijn. Aan de opgravingen is tussen 2017 en 2019 vooronderzoek voorafgegaan. Hierdoor was het al duidelijk dat er vindplaatsen aanwezig moesten zijn.

Gedeputeerde Harry van der Maas van Provincie Zeeland: “Ik ben blij dat we de tijd hebben genomen om de vondst nader te laten onderzoeken. Fascinerend om te bedenken dat de overblijfselen zo lang bewaard zijn gebleven. De komende periode worden de vondsten verder geanalyseerd, bestudeerd en uiteindelijk bewaard in het provinciaal Zeeuws Archeologisch Depot in Middelburg. Op die manier leren we steeds meer over onze boeiende geschiedenis en kunnen inwoners en bezoekers van Zeeland de vondsten en documentatie erover bekijken!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio