8.3 C
De Bilt

Sportdorp Sint Philipsland bestaat vijf jaar

Vijf jaar geleden is Sportdorp Sint Philipsland gestart. Uit de resultaten van een enquête die onlangs is gehouden, wordt duidelijk dat inwoners positief zijn over het project. Dat geldt ook voor wethouder Frank Hommel: “Het feit dat meer mensen lid zijn van een vereniging of individueel zijn gaan sporten en daarmee de basis leggen voor gezonder leven vind ik een positieve ontwikkeling en een voorbeeld voor de andere kernen in onze gemeente.”

Start Sportdorp Sint Philipsland


In 2015 is Sportdorp Sint Philipsland gestart. In eerste instantie was het een tweejarig project vanuit een sportimpuls van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Het doel was om met de methode; Vitale kernen en buurten’, de leefbaarheid in Sint Philipsland te vergroten. Sport en bewegen is daarbij het bindmiddel. Toen het project afgerond was, is Sportdorp Sint Philipsland structureel ingebed in Sint Philipsland. Roseline van den Heuvel was als sportdorpcoach nauw betrokken bij de start en nog steeds is zij verbonden aan het sportdorp. Roseline: “Met dit project willen we inwoners stimuleren om zich een actieve levensstijl aan te meten. Hiervoor bieden we sport- en beweegactiviteiten aan.”


Resultaten
In de enquête geeft45% van de respondenten aan dat ze (meer) zijn gaan bewegen door de veertien nieuwe activiteiten die er in de afgelopen vijf jaar zijn bijgekomen. Deze zijn ondergebracht bij bestaande verenigingen in Sint Philipsland, bij verenigingen uit andere kernen, of worden zelfstandig georganiseerd door vrijwilligers. Voorbeelden van nieuwe activiteiten zijn kleutergym, aangepast tennis, wandelgroepen, bootcamp en jeu de boules. Daarnaast worden er jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd, waaronder Watersportexperience en de Dag van het Onbeperkt Sporten. Sportdorp Sint Philipsland heeft in 2019 van de provincie Zeeland het ‘Zeeuws compliment’ ontvangen.


Samenwerking

“Dat het een succes is geworden, is te danken aan al die vrijwilligers die op welke manier dan ook een steentje hebben bijgedragen”, geeft Roseline van den Heuvel aan. “Er is een goede samenwerking tussen de verschillende partijen. Er staan vrijwilligers op die groepen willen draaien of ondersteunen, omdat ze het belangrijk vinden dat het blijft bestaan, en men wil elkaar ook helpen. Men kijkt naar elkaar om en wil wat voor de ander doen”. Frank Hommel vult aan: “Een nog betere samenhang bevordert de vitaliteit van een dorp of stad. Hierdoor is het er nog leuker wonen en dat is weer goed voor de scholen, winkels en de verenigingen.


Vrijwilligers aan het woord

In de komende periode komen verschillende vrijwilligers van Sportdorp Sint Philipsland aan het woord. Zij vertellen wat het sportdorp voor hen betekent. Zie hiervoor www.tholen.nl en de gemeentelijke social media, als ook die van Jij op Tholen en Sportdorp Sint Philipsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio