8.9 C
De Bilt

Verbetering watersysteem Kruispolder Zeeuws-Vlaanderen vraagt om andere maatregelen

Er zijn andere maatregelen nodig voor de verbetering van het watersysteem in de Kruispolder. Tot die conclusie komt het waterschap na technisch onderzoek van eerder voorgestelde maatregelen. Samen met perceelseigenaren is er voor het gebied een plan gemaakt om enerzijds het watersysteem en anderzijds de kavelstructuur te verbeteren. Na onderzoek naar de haalbaarheid van het plan, blijkt dat er aan de voorgestelde maatregelen technische risico’s kleven die moeilijk in te perken zijn. Het waterschap trekt aan de bel en stelt voor om andere maatregelen in te zetten om het watersysteem in de Kruispolder te verbeteren en negatieve effecten voor de polder te voorkomen. 

Risico’s voor watersysteem

Bij de planvoorbereiding zijn verschillende risico’s in beeld gebracht. Zogenoemde ‘opbarsting’, waardoor de bodem door opdrukkend kwelwater uiteindelijk kan open barsten, is één van de risico’s dat het afgelopen jaar nader is onderzocht. Mogelijke oplossingen om dit risico te beperken worden door twee externe onderzoeksbureaus Deltares en Fugro in twijfel getrokken. Daarnaast zijn mogelijke verzilting en verdroging van percelen negatieve neveneffecten die het waterschap liever wil voorkomen dan bestrijden.

Uitgebreid pakket van maatregelen

Het plan behelst een uitgebreid maatregelenpakket. De Kruispolder zou vanaf eind 2022 op de schop gaan om de uiteindelijke doelen van het waterschap en de gebruikers te bereiken. Maatregelen bestaan onder andere uit de uitbreiding van gemaal Paal, het dempen, graven en verruimen van waterlopen, het aanbrengen van duikers en stuwen en het anders indelen van landbouwgrond. Voor 2025 moeten de maatregelen voor een totaalbedrag van 11,9 miljoen euro zijn uitgevoerd om in aanmerking te komen voor een subsidie van drie miljoen euro.

Participatie

‘Samen met de streek’ is het uitgangspunt bij de herinrichting van de Kruispolder. Al sinds 2016 heeft het waterschap het initiatief genomen om niet zelf een maatregelenpakket op te leggen, maar juist samen met gebruikers van de polder tot een gezamenlijk plan te komen. Na een lang intensief traject van bijeenkomsten en gesprekken met betrokken perceelseigenaren, lag er een voorstel waarvoor binnen de streek veel draagvlak is en waarvan de uitwerking werd voorbereid. Gebruikers van de polder zijn geïnformeerd en ontvangen binnenkort een toelichting op de uitkomsten van het technisch onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio