17.3 C
De Bilt
maandag, 27 juni 2022

Verwelkom het Varend Corso in Vlaardingen

Vlaardingen – Met als thema ‘Helemaal Hollands’ viert het Varend Corso op 3, 4 en 5 augustus 2018 het Vlaardingse millenniumfeest mee. De stoet boten met bloemen, planten en groenten trekt door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Delft, Den Haag en Vlaardingen. Voorop vaart het Vlaardingse vlaggenschip. Dit is een boot in Vikingstijl met Vlaardingse strijders, boeren en edelen uit de elfde eeuw. Op vrijdag 3 augustus vaart het corso naar Vlaardingen.

Het Vlaardingse vlaggenschip komt op vrijdag 3 augustus rond 17.00 uur aan bij de kade bij sportcentrum De Polderpoort. Burgemeester Annemiek Jetten heet de middeleeuwers dan welkom in Vlaardingen. De burgemeester leest ook een korte maar krachtige brief van graaf Dirk III voor, die gericht is aan alle Hollanders. Zij geeft deze brief mee aan het Vlaardingse vlaggenschip, om symbolisch onder alle Hollanders te verspreiden tijdens het Varend Corso. In Delft neemt de locoburgemeester op zondag 5 augustus de brief in ontvangst.

Vlaardings vlaggenschip

Het Vlaardingse vlaggenschip is een boot in Vikingstijl met veel schilden en een indrukwekkend zeil aan een mast die naar beneden kan. Regisseur Olga Hartman heeft de figuranten begeleid: “We hebben 23 figuranten en elke dag zijn er 10 mensen op het schip. Het idee is dat de figuranten middeleeuwse strijders uit Flardinga zijn die net van het slagveld komen. Ze zijn op de boot
gestapt om tijdens het corso over de overwinning te vertellen.” Behalve het Vlaardingse vlaggenschip is er meer Vlaardingse inbreng. Ook de Vlaardingse Stichting Antipesto doet weer mee. Net als vorig jaar is een groep jongeren van Antipesto aan de slag gegaan om een boot te maken in het thema van de Slag bij Vlaardingen. Hun boot verbeeldt het leven in de nederzetting Flardinga in 1018. Toeschouwers kunnen boeren, een hut, een oven en visnetten zien. En prachtige bloemen en groenten natuurlijk. Op een van de muziekboten speelt de Vlaardingse blaaskapel De Haringkoppen.

Zwaai donderdag de boten uit

Het Vlaardingse vlaggenschip en de boot van Stichting Antipesto liggen in de dagen voor het corso in de Oude Haven, voor KADE40. Tot en met woensdag 2 augustus kunnen belangstellenden de decorbouwers in actie zien en op donderdag 3 augustus zijn de bloemstekers aan zet. Donderdagmiddag varen de boten tussen 17.00 en 18.00 uur naar de bloemenveiling in Naaldwijk, het dagelijkse vertrekpunt van het corso. Wie de Vlaardingse boten komt uitzwaaien, is van harte welkom.

Kom ook op 3 augustus!

Iedereen is welkom om op vrijdag 3 augustus – misschien wel in middeleeuwse kleding en met trommels en banieren – het Vlaardingse vlaggenschip en alle andere corsoboten te verwelkomen in Vlaardingen. Er zijn 1018 Hollandse vlaggetjes die her en der langs de Vlaardingse kades worden uitgedeeld. Wie niet kan op vrijdag 3 augustus, kan de boten ook nog op 4 en 5 augustus bewonderen. Meer info: www.varendcorso.nl.

Topsport en stroopwafels

Het thema ‘Helemaal Hollands’ biedt de deelnemers genoeg creatieve handvatten. De organisatie van het Varend Corso zegt hierover: “Holland heeft genoeg om trots op te zijn, denk maar aan de tulpen, klompen, stroopwafels, jenever en kazen waar Nederland over de hele wereld om bekend staat. Ook zijn er de Nederlandse topsporters die internationaal hoge ogen gooien. Extra bijzonder is de Slag bij Vlaardingen. Ook met dat historische aspect hebben de deelnemers veel mogelijkheden.” Komend weekend zal blijken welke creatieve keuzes alle bootarrangeurs hebben gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio