32 C
De Bilt
zaterdag, 13 augustus 2022

Peter Looij ontvangt gemeentelijke Erepenning Brielle

Brielle – Op 24 juni, tijdens zijn afscheid als beheerder van het Dorpshuis De Gaffelaar ofwel “de huiskamer van Zwartewaal” heeft Peter Looij de erepenning gemeente Brielle uitgereikt gekregen. Wethouder Robert van der Kooi nam de honneurs van de burgemeester waar om Peter Looij te danken voor zijn inzet voor ‘De Gaffelaar’ in de afgelopen 17 jaar en deze taak met veel verve heeft uitgevoerd.

Gemeentelijke Erepenning

De gemeentelijke erepenning van de gemeente Brielle wordt al vanaf 1986 uitgereikt aan personen of groepen die zich op basis van vrijwilligheid zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Brielle. Dit jaar is het laatste jaar van de gemeente Brielle. Om die reden is het ook de laatste kans om nog een aantal personen en organisaties te onderscheiden met deze gemeentelijke onderscheiding.

Peter Looij

Peter Looij heeft afscheid van Dorpshuis de Gaffelaar in Zwartewaal genomen. Gedurende circa 17 jaar heeft hij hier als beheerder de scepter gevoerd. En in die lange periode is hij uitgegroeid tot dé gastheer van Zwartewaal. Door zijn grote inzet en kwaliteiten als gastgever en dienstverlener, hebben vele honderden, waarschijnlijk meer dan duizend, bijeenkomsten, feesten, informatieavonden, ouderensoos, vergaderingen, activiteiten en afscheidsdiensten in ‘zijn’ dorpshuis plaats gevonden. En allerlei verenigingen, zaalsporters, jeu de boules spelers en wat niet meer, vonden altijd een warme plek voor de nazit en de derde helft.

Met name ook voor ouderen was het Dorpshuis door hem een zeer gewilde plek om bij elkaar te komen en een bakkie te doen. Heel bijzonder was ook dat Peter Looij geen onderscheid maakte tussen zijn gasten. Iedereen was hem even lief en iedereen kon bij hem terecht. Zoals hij bijvoorbeeld ook zonder terughoudendheid – en met goede afspraken – ruimte bood aan de opgroeiende jongeren in het dorp.

Peter Looij bewees dat al die diverse groepen gebruikers naast en door elkaar in de Gaffelaar gezelligheid konden vinden. Het is daarom onmiskenbaar dat hij door zijn gastvrijheid en vriendelijkheid maar ook door zijn kordate wijze waarop hij zijn beheerderschap uitoefende het mogelijk maakte dat het Dorpshuis voor de Zwartewalers de ‘huiskamer van hun dorp’ werd. Peter Looij liet zich niet gauw gek maken, en had voor de vreemdste vragen wel een oplossing of hij dacht mee over een alternatief.

Het is daarom niet overdreven om te stellen dat Peter Looij de afgelopen decennia een van de belangrijkste steunpilaren en sleutelfiguren was van het vrijwilligersleven en het maatschappelijk middenveld van Zwartewaal. Daarom verdient hij bij zijn afscheid meer dan bloemen en een bedankje. Het College van B&W heeft daarom aan de gemeenteraad van Brielle voorgesteld om Peter Looij te onderscheiden met de gemeentelijke erepenning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio