26 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

‘Welzijn op recept’ bij huisartsen Goeree- Overflakkee

Goeree-Overflakkee – Bijna iedereen voelt zich weleens een periode minder lekker. Dat kan zijn door financiële perikelen, zorgen om een ziek familielid, werk- of relatiestress, een heftige gebeurtenis of juist langdurige eenzaamheid. Het zijn enkele voorbeelden van het welzijn die kunnen leiden tot klachten als somberheid, stress, angst, vermoeidheid of hoofdpijn.

Welzijn op recept

Vaak gaan mensen op een gegeven moment naar de huisarts. De huisarts staat dan voor de keuze: medicatie of doorverwijzen naar een psycholoog? Of toch nog even aankijken? Nu is er een mooie aanvulling: een ‘welzijnsarrangement’ bij Stichting ZIJN. Een groeiende groep huisartsen op Goeree-Overflakkee biedt dit arrangement sinds kort aan. Ze doet mee aan de pilot ‘Welzijn op recept’, die in november 2020 van start is gegaan.


Op 15 juli kwamen de partijen – Zorggroep Haringvliet, Stichting ZIJN, Samergo (voorheen ondersteuningsorganisatie Steunpunt KOEL) en gemeente Goeree-Overflakkee – digitaal samen om de eerste positieve resultaten met elkaar te bespreken en de ambities te bekrachtigen in een intentieovereenkomst. Met ‘Welzijn op recept’ streven de betrokken partijen er gezamenlijk naar dat de inwoners van Goeree-Overflakkee actief en vitaal zijn en naar vermogen en tevredenheid meedoen in de maatschappij.

Positieve gezondheid

‘Welzijn op recept’ is een landelijk beproefde werkwijze op basis van ‘positieve gezondheid’: het idee dat leuke, betekenisvolle activiteiten of contacten leiden tot meer welzijn en minder klachten. Als mensen investeren in dat wat het leven de moeite waard maakt, gaan ze weer lekkerder in hun vel zitten en worden ook echt gezonder.

Welzijn op recept kan ‘voorgeschreven’ worden aan iemand met lichte psychische of fysieke klachten, maar het werkt ook preventief. Het kan worden ingezet om te voorkomen bijvoorbeeld dat een mantelzorger overbelast raakt of om iemand na een heftige gebeurtenis te ondersteunen. Wanneer iemand wordt verwezen naar Stichting ZIJN, krijgt hij of zij een uitgebreid gesprek met een adviseur over wensen, behoeften en mogelijkheden.Daarna maken ze samen een persoonlijk plan dat daar bij aansluit.

De pilot gaat nu zijn eindfase in. De deelnemende huisartsen en welzijnswerkers zijn enthousiast en hetzelfde geldt voor de patiënten die in de afgelopen maanden aan een arrangement hebben deelgenomen. Over drie maanden wordt beoordeeld of het project voortgezet wordt en verder wordt uitgerold over andere huisartsenpraktijken op het eiland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio