20.4 C
De Bilt

Ballast Nedam aan de slag met renovatie Noordtunnel (A15): eerste contract tunnelrenovaties Zuid-Holland Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft de renovatie van de Noordtunnel (A15) gegund aan Ballast Nedam Infra BV. Na ruim 30 jaar is de tunnel toe aan grootschalig onderhoud. Nagenoeg alle technische installaties worden vervangen en het beton, asfalt en de hittewerende bekleding krijgen een upgrade. Ook na de renovatie blijft Ballast Nedam betrokken: tot eind 2039 onderhoudt het bedrijf de tunnel.

De Noordtunnel is de eerste van drie tunnels die in een gebundelde aanpak op de markt zijn gezet. De andere twee zijn de Beneluxtunnel en de Tweede Heinenoordtunnel. Donderdag 8 mei tekenden Rijkswaterstaat en Ballast Nedam het contract tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rotterdam.

Martin Wijnen, directeur-generaal van Rijkswaterstaat: “Veel van onze tunnels zijn op gevorderde leeftijd en zijn aan renovatie toe. Het doet me plezier dat we in Ballast Nedam een partij hebben gevonden die gelooft in het vernieuwende portfoliocontract en de uitdaging aangaat om de Noordtunnel toekomstbestendig te maken.”

Sander Lefevre, CEO Ballast Nedam Infra BV: “We zijn zeer enthousiast over deze opdracht en kijken ernaar uit om aan de slag te gaan. We brengen ruime expertise en ervaring van eerdere tunnelprojecten mee, zoals de Tunnel Swalmen en Roertunnel (A73). Deze kennis passen we na de Noordtunnel ook graag toe op de andere twee tunnels van dit portfolio. Dankzij de portfolioaanpak die Rijkswaterstaat heeft gekozen, kunnen we onszelf blijven verbeteren en zo maximaal bijdragen aan een toekomstbestendige infrastructuur.”

Rijkswaterstaat heeft in Ballast Nedam de beste partij gevonden voor deze opgave. Zij behaalden de maximale score op het plan voor de doorgrondingsfase en het testproces. Tijdens de aanbesteding hebben zij vakmanschap, openheid, ervaring en kostenbewustzijn laten zien.

Gebundelde aanpak tunnelrenovaties Zuid-Holland

De komende jaren worden in Zuid-Holland in totaal vijf tunnels gerenoveerd. De hierbij gehanteerde portfolioaanpak is een nieuwe manier van samenwerken tussen Rijkswaterstaat en marktpartijen die bijdraagt aan meer continuïteit en innovatie. Dat betekent concreet dat één tunnelrenovatie wordt aanbesteed, met de mogelijkheid hier een tweede en derde aan toe te voegen. Het voordeel hiervan is dat we de beschikbare capaciteit en kennis bij zowel Rijkswaterstaat als bij de aannemer optimaal kunnen inzetten.

Bij een goede samenwerking en uitvoering aan de Noordtunnel worden de onderhandelingen over de vervolgopdrachten gestart; eerst voor de Beneluxtunnel (A4) en daarna voor de Tweede Heinenoordtunnel (A29). Het tweede portfolio bestaat uit de Drechttunnel (A16) en de Sijtwendetunnel (N14), waarvoor Rijkswaterstaat nog een partij zoekt. Op 15 mei komt de aanbesteding van de Drechttunnel op de markt.

Start doorgrondingsfase

Nu de gunning formeel is, start de doorgrondingsfase. In deze periode van vijftien maanden gaat Ballast Nedam samen met Rijkswaterstaat aanvullende onderzoeken doen, het ontwerp verfijnen en een uitvoeringsplan opstellen. De aannemer krijgt zo na gunning meer tijd en informatie om onzekerheden in en risico’s van het project te onderzoeken, zodat de prijs en risicoverdeling beter afgestemd kunnen worden. Voor de renovatie van de Noordtunnel is 118,3 miljoen euro gereserveerd.

Planning

In de zomerperiodes van 2027 en 2028 vinden de fysieke werkzaamheden bij de Noordtunnel plaats, in zorgvuldig geplande afsluitingsperiodes. In de regio Drechtsteden worden de komende jaren meerdere projecten uitgevoerd: de Papendrechtsebrug, de Brug over de Noord, de Verkeersbrug Dordrecht en de Drechttunnel. Dit heeft forse verkeershinder tot gevolg. Rijkswaterstaat werkt nauw samen met Zuid-Holland Bereikbaar en stakeholders in de omgeving om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Over de Noordtunnel

In de jaren ‘70 werd het steeds drukker op de snelweg A15 en ontstonden er dagelijks files. Dit kwam omdat de brug over de rivier de Noord bij Alblasserdam de enige verbinding was. Omdat de roep om een nieuwe verbinding steeds luider werd, koos Rijkswaterstaat voor de bouw van deze tunnel. De Noordtunnel bestaat uit 2 verkeersbuizen met elk 3 rijstroken en is begin 1992 in gebruik genomen.

Fotobijschrift:
Van links naar rechts: Ruben Favié (Tendermanager Ballast Nedam Infra), Martin Wijnen (Directeur-generaal Rijkswaterstaat), Sander Lefevre (CEO Ballast Nedam Infra BV) en Erica van Dijk (Projectmanager Rijkswaterstaat).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio