Het snijden van zeegroenten is een Zeeuwse traditie. De gemeente Tholen zet zich in voor het behoud hiervan. Vooral Thoolse inwoners gaan traditiegetrouw op pad om lamsoor en zeekraal te snijden. Om te mogen snijden is er een seizoensvergunning 2025 nodig van Provincie Zeeland voor het Natura 2000-gebied Oosterschelde. Inwoners kunnen vanaf 9 december 2024 tot en met 5 januari 2025 het aanvraagformulier invullen via de webpagina aanvraag vergunningen voor snijden van zeegroenten op zeeland.nl of een papieren formulier ophalen bij de receptie van het gemeentehuis (Hof van Tholen 2 in Tholen).
Inwoners die een aanvraagformulier ophalen bij de receptie moeten het formulier ondertekenen en per post naar het adres wat op het aanvraagformulier staat sturen. De formulieren moet uiterlijk 5 januari 2025 bij de Provincie binnen zijn.
Vergunning 2025
In 2025 maakt de Provincie ook weer gebruik van het elektronisch reserveringssysteem. Hierdoor is de vergunning net zoals in 2023 en 2024 niet meer gebonden aan één snijgebied, maar geldig voor alle gebieden. Vergunninghouders krijgen een digitale strippenkaart. Met deze strippenkaart kunnen ze een datum en een gebied reserveren. Een vergunninghouder mag per seizoen 10 keer snijden, maximaal 1 kilo per keer. De vergunning is persoonsgebonden. Als er meerdere gezinsleden willen snijden, moet iedereen een eigen vergunning aanvragen.
Snijlocaties zeegroenten
Er zijn zes gebieden waar, met vergunning, gesneden mag worden. Ze gaan niet allemaal op hetzelfde moment open. Bekijk hieronder wanneer welk gebied open gaat:
- 15 april 2025 – Schor ’t Stelletje (Zierikzee)
- 1 mei 2025 – Schor van Viane (Ouwerkerk)
- 1 juni 2025 – Anna Jacobapolder oost, Anna Jacobapolder west, Schor van Sint Annaland & Rattekaai (Rilland)
Voor alle snijgebieden geldt dat zij tot en met 31 augustus open zijn.
Meer weten?
Meer informatie op de website van de Provincie Zeeland: Aanvraag vergunningen voor snijden van zeegroenten. Vanaf 9 december is daar ook het digitale aanvraagformulier te vinden.