Vanaf september 2023 krijgen op de eerste verdieping van de Victoriakliniek in Zierikzee 16 alleenstaande minderjarige statushouders huisvesting. Dit gebeurt in samenspraak met de gemeente, de eigenaar van de Victoriakliniek en voogdijorganisatie Nidos. Nidos is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (ook wel amv’ers genoemd) met verblijfsstatus in Nederland. Hiervoor werkt Nidos samen met lokale zorgaanbieders. Op Schouwen-Duiveland is dat Alleen Samen Zorg (ASZ). Zij bieden de kinderen 24 uur per dag begeleiding in een woongroep.
Behoefte aan huisvesting voor alleenstaande minderjarige statushouders
De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – gemeenten een plaats moeten geven om te wonen. Hierbij wordt gekeken naar het aantal inwoners van de gemeente. Op Schouwen-Duiveland moeten we dit jaar 94 statushouders woonruimte bieden. Het meest noodzakelijk op dit moment is het huisvesten van alleenstaande minderjarige statushouders.
Deze kinderen zijn zonder ouders of andere begeleiders naar Nederland gekomen en worden nu opgevangen in asielzoekerscentra en (crisis)noodopvanglocaties. Hier verblijven zij vaak lang, met te veel (volwassen) mensen en onvoldoende begeleiding. Meer dan 120 alleenstaande kinderen verblijven nu onder erbarmelijke omstandigheden in Ter Apel. Voor 2200 kinderen moet dit jaar nog huisvesting worden gevonden. Staatssecretaris Van der Burg deed daarom de oproep aan alle gemeenten om huisvesting voor alleenstaande minderjarige statushouders te realiseren.
Wonen met begeleiding in de Victoriakliniek
De Zeeuwse gemeenten hebben met elkaar afgesproken deze oproep te beantwoorden. Schouwen-Duiveland draagt hier ook haar steentje aan bij. Op de eerste verdieping van de Victoriakliniek is onlangs een gedeelte vrijgekomen dat goed geschikt is voor de huisvesting van 16 minderjarige statushouders. Het gaat dan om kinderen in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar die samenleven in een woongroep. Zij worden 24 uur per dag begeleid door zorgorganisatie Alleen Samen Zorg.
Alleen Samen Zorg sluit het huurcontract in principe voor 3 jaar af. Na 3 jaar wordt gekeken of het huisvesten van minderjarige statushouders op deze locatie nog nodig is.
Reactie wethouder Ankie Smit
“In het afgelopen jaar hebben we op Schouwen-Duiveland laten zien dat we open staan voor mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Dit geldt zeker als het om kinderen gaat. De kinderen die in de Victoriakliniek gaan wonen zijn helemaal alleen naar Nederland gekomen, onder vaak hele moeilijke omstandigheden. Hier kunnen zij, onder professionele begeleiding, bouwen aan een nieuw en veilig bestaan in ons land.”
Informatiebijeenkomst voor omwonenden
Voor direct omwonenden van de Victoriakliniek wordt een bijeenkomst georganiseerd om hen te informeren over de doelgroep, de huisvesting en de begeleiding. Hier kunnen zij ook hun vragen stellen. Dit kan ook via de website van de gemeente. Veelgestelde vragen en antwoorden staan op www.schouwen-duiveland.nl/amv. Omwonenden ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor de bijeenkomst.