IVN Natuureducatie en NME Zeeland starten dit jaar met een krachtenbundeling voor de ontwikkeling van een vernieuwend en integraal lesprogramma over duurzaamheid in samenwerking met en met financiering van de Provincie Zeeland. In dit programma leren kinderen tussen 8 en 12 jaar over lokale en wereldwijde duurzaamheidsthema’s.
Het belang van onderwijs over duurzaamheid
Achter de schermen wordt nog hard gewerkt aan het opzetten van het lesprogramma. Het doel staat al enige tijd vast; kinderen meenemen in de wereld van het thema duurzaamheid. Met interactieve lessen loodsen we de leerlingen van groep 6,7 en 8 langs de opgaves waar we als samenleving voor staan. Denk hierbij aan thema’s over biodiversiteit, klimaat & energie, circulaire economie en landbouw. Een koppeling met de duurzame werelddoelen ontbreekt uiteraard niet in deze lessenserie.
Debby Boers, projectleider Kind & Natuur bij IVN Natuureducatie Zeeland vertelt: ”De focus van het programma ligt op de systemische aanpak. We willen dat kinderen gaan begrijpen dat het niet allemaal losse onderwerpen zijn, maar samen juist bijdragen aan het grotere geheel. Zo leren we ze dat kleine aanpassingen, zoals douchen op maximaal één liedje van Emma Heesters, invloed hebben op het klimaat en de directe omgeving om hen heen.”
“We zijn dankbaar dat de Provincie Zeeland de opstartkosten van het programma op zich neemt en daarmee het belang van duurzaamheidseducatie voor onze jongste inwoners onderkent”, zegt Janneke Donkers, thematrekker van Klimaat en Energie bij NME Zeeland. “Voor wat betreft het opzetten van het programma hoeven we gelukkig niet van nul af aan te beginnen. We hebben vanuit NME en IVN al flink wat aanbod op deze thema’s. De kunst voor ons is vooral om bestaande materialen en nieuw op te zetten lessen zo met elkaar te verweven dat het één geheel wordt.”
Boeren en ondernemers van de toekomst
De Provincie Zeeland vindt het belangrijk om de jongste generaties al mee te nemen in deze thema’s, want al deze thema’s vormen een belangrijke sleutel voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving. Gedeputeerde Arno Vael (klimaat, water, landbouw): “Deze kinderen zijn de boeren en ondernemers van de toekomst. Zij zullen als geen ander creatief om moeten gaan met uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld klimaatverandering en voedselzekerheid. Door de integrale benadering van het lespakket leren de kinderen hoe de verschillende duurzaamheidsthema’s in verbinding staan met elkaar: het een is niet los te zien van het ander. Zo worden de kinderen bewust van de impact van hun keuzes en moedigt het hen aan om verantwoorde en duurzame keuzes te maken.”
Tastbare lesonderdelen
Het lespakket is bedoeld voor de bovenbouw van de basisschool. Leerlingen worden uitgedaagd hun schoolsituatie tegen het licht te houden en oplossingen of verbeteringen te bedenken, waarmee zij van hun school ‘de duurzame school van de toekomst’ kunnen maken. Zo stellen ze een klimaatadaptief plan op voor hun school, doen onderzoek naar oplossingen voor verzilting in de buurt en voeren een warmte-experiment uit in de klas. Met de lessen leren ze hoe de verschillende thema’s samenhangen en hoe ze zelf een positieve invloed kunnen uitoefenen op het gehele systeem. De bevindingen en adviezen kunnen de klassen aan het einde van het programma presenteren aan bijvoorbeeld het schoolbestuur of de gemeenteraad.
Over IVN Natuureducatie en NME Zeeland
IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Door jong en oud actief te laten ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is, wil IVN een natuurbewuste gedragsverandering bereiken. Onze 170 professionals, ruim 29.000 leden en 162 vrijwilligersafdelingen in heel Nederland organiseren projecten, campagnes, cursussen en vele natuuractiviteiten. Meer weten? Kijk dan op www.ivn.nl.
NME Zeeland
NME Zeeland is het samenwerkingsverband tussen de vijf NME-centra in Zeeland. NME Zeeland verbindt onze jongste inwoners door middel van educatie aan groene maatschappelijke opgaven op de thema’s: zwerfafval en circulair, klimaat en energie, biodiversiteit, gezonde voeding en mobiliteit. Meer weten over de vijf NME-centra in Zeeland? Kijk dan op www.nmezeeland.nl