1.8 C
De Bilt

Nieuw leven voor befaamde kunstmanifestatie Forum dankzij provincie Zeeland

In de kunstwereld is het een begrip, maar het grote publiek weet vrijwel niets over Forum, het internationale kunstfestival dat van 1977 tot en met 1987 in Middelburg werd georganiseerd. De Provincie Zeeland heeft 59.082 euro uitgetrokken om het archief van Forum te inventariseren en te digitaliseren. De bedoeling is niet alleen om het verleden te ontsluiten, maar zelfs nieuw leven in te blazen.

Forum in de vorige eeuw

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Middelburg een broeinest van vooruitstrevende kunst. Ad van ’t Veer was de drijvende kracht achter het Festival Nieuwe Muziek, kunstenaar William Verstraeten zorgde voor exposities in De Vleeshal – tot op de dag van vandaag een internationaal befaamde tentoonstellingsplek – toenmalig directeur Piet van Daalen haalde beroemde kunstenaars als Joseph Beuys en Marcel Broodthaers naar het Zeeuwse Museum, en het Middelburgse kunstenaarsechtpaar Marinus en Maria-Rosa Boezem organiseerde Forum, een jaarlijkse manifestatie met tentoonstellingen, debatten en workshops van kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Marina Abramović, Lawrence Weiner, Michelle Zaugg, Jill Purce, Rémy Zaugg, Maria-Rosa Boezem, Daniel Buren, Thomas McEvilley, Ulay and Maura Sheehan during Forum En Scene, Kuiperspoort Middelburg, 1984
Marina Abramović, Lawrence Weiner, Michelle Zaugg, Jill Purce, Rémy Zaugg, Maria-Rosa Boezem, Daniel Buren, Thomas McEvilley, Ulay and Maura Sheehan during Forum En Scene, Kuiperspoort Middelburg, 1984 – Foto: Wim Riemens

Betekenis

De oorspronkelijke betekenis van Forum is een plek voor uitwisseling. De lijst van kunstenaars en kunstkenners die destijds meewerkten, is lang. Enkele opvallende namen zijn Vito Acconci, Fortuyn/O’Brien, Marina Abramović/Ulay, Lawrence Weinier, Daniel Buren, Ed van der Elsken, Simone Forti, Carel Visser, Frans Haks en Jan Hoet. Hoewel de geschiedenis van Forum dertig jaar geleden is vastgelegd in het boek Forum 1977-1987 Een verkenning van kunst in de luwte, heeft de manifestatie geen plek gekregen in het collectieve geheugen van de Zeeuw.

Digitaal

De digitalisering van het archief is een eerste stap om dat te veranderen. Dia’s, films en bandopnamen hebben niet het eeuwige leven. Het is dus zaak om de 5000 vellen papier, 1300 minuten filmmateriaal, 10.800 minuten audiomateriaal, 200 dia’s, 1500 foto’s en schaalmodellen uit het Forumarchief veilig op te slaan. Maria-Rosa Boezem en de jonge Zeeuwse conservator Eva Langerak hopen nu het nog kan ook de nog levende betrokkenen te interviewen.

,,Als provincie vinden we het belangrijk dat een zo bijzondere vorm van cultureel erfgoed voor het nageslacht wordt bewaard”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. ,,En wat zou het mooi zijn als Forum weer nieuw leven wordt ingeblazen. Dat draagt bij aan het imago van Zeeland als een plek van avontuur en experiment.”

Toegankelijk maken

De bedoeling is het materiaal toegankelijk te maken voor een groot publiek. Daarvoor is aanvullende financiering nodig, onder meer uit landelijke fondsen. Zoals Middelburg ooit een paar dagen per jaar een plek van uitwisseling was voor kunstenaars en publiek, zo kan er nu een permanent, digitaal Forum ontstaan, waarop hedendaagse kunstenaars hun ideeën en werk op een even laagdrempelige manier delen met een nog veel groter publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio