Stavenisse/Scherpenisse – Vanaf maart tot en met september 2022 start in Stavenisse én in Scherpenisse een proef afval scheiden. Samen met inwoners onderzoeken de gemeente Tholen en Zeeuwse Reinigingsdienst hoe we het afval nog beter kunnen scheiden. De groene GFT+E-container (Groente-, Fruit-, en Tuinafval + Etensresten) wordt dan wekelijks geleegd, luiers worden apart ingezameld en het restafval wordt iedere zes weken opgehaald. Inwoners ontvangen een brief van de gemeente met informatie.
Inwoners van Stavenisse hebben in de zomer van 2021 al kunnen proefdraaien met de extra serviceverlening bij het ophalen van GFT+E, aparte inzamelpunten voor luiers én het minder ophalen van het restafval. In vergelijking met 2019 leverde inwoners van Stavenisse gezamenlijk 40% meer GFT+E in en 20% minder restafval.
Proef vanaf maart
Om meer ervaringen op te halen en informatie te verzamelen verlengt de gemeente de proef en betrekken we ook inwoners van Scherpenisse. De inwoners van Stavenisse hebben ervaring opgedaan met de proef en starten in maart 2022 gelijk met het één keer in de zes weken ophalen van het restafval. In Scherpenisse starten inwoners eerst met het wekelijks ophalen van de GFT+E als extra service. Vanaf mei 2022 volgt een periode waarin het restafval voor hen één keer in de zes weken wordt opgehaald.
Uiteindelijk doel van afval scheiden
De resultaten van deze proef gebruikt de gemeente om in 2022 keuzes te maken over het inzamelen van afval en grondstoffen voor de hele gemeente Tholen. Het uiteindelijke doel is de hoeveelheid restafval omlaag te brengen van nu gemiddeld 203 kilo per inwoner per jaar naar uiteindelijk 30 kilo restafval per persoon per jaar.
Minder restafval
Minder restafval is beter voor het milieu omdat er veel meer materiaal als grondstof kan worden hergebruikt. Restafval gaat rechtstreeks naar de verbrandingsoven. Dit is jammer omdat er te vaak nog goede materialen in zitten die gerecycled kunnen worden. Zo wordt van GFT+E mooie compost gemaakt. Hoe beter grondstoffen gescheiden worden, des te minder restafval we aanbieden.