Het combineren van natuur en recreatie op Tholen biedt een mooi alternatief voor de recreatie langs de Zeeuwse kust. Onderzoek van de gemeente Tholen en ANWB naar nieuwe mogelijkheden voor recreatie in de natuur leverde aanbevelingen op voor een aanpak die ook op andere kustgebieden toepasbaar is. Het belangrijkste advies is om landelijk gebied buiten de beschermde natuurgebieden beter te benutten. Door buiten deze gebieden te investeren in landschapsontwikkeling, natuurherstel en natuurrecreatie, wordt de recreatiedruk in de beschermde natuurgebieden verlaagd. De gemeente Tholen gaat aan de slag met de aanbevelingen.
Het Nederlandse natuurbeleid is hoofdzakelijk gericht op beschermde natuurgebieden, terwijl de natuur in het stedelijk gebied juist ook erg belangrijk is. Natuur en een groene omgeving dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Bovendien kan meer natuur buiten de beschermde gebieden helpen om recreatie beter te verdelen.
Hilde Moerland, wethouder gemeente Tholen
‘Waar natuur- en recreatiebelangen vaak onterecht als tegengesteld worden gezien, blijkt uit het onderzoek dat natuur en recreatie juist goed samen gaan. Daarnaast geeft het rapport inzicht in hoe bewoners van Tholen en bezoekers van natuur op Tholen kijken naar recreatie en natuur, waardoor voorzieningen beter op hun wensen kunnen worden afgestemd. Zo wordt ook het draagvlak en de waardering voor natuur vergroot.’
Janique Huijbregts, belangenbehartiger regio Zuid ANWB
‘De bevindingen zijn niet alleen relevant voor Tholen, maar ook voor andere gebieden van de Zuidwestelijke Delta. Als we slimmer gebruik maken van natuurgebieden en de gebieden daar omheen, kunnen we helpen bij het verlagen van de recreatieve druk op de kustgebieden van Zeeland.’
Tholen krijgt steeds meer recreanten
Op Tholen is behoefte aan extra mogelijkheden voor recreatie in het buitengebied, om daarmee de recreatieve druk te spreiden. Landelijk is het aantal bezoeken aan natuurgebieden de afgelopen tientallen jaren flink gestegen, terwijl de beschikbare groene ruimte per inwoner juist enorm gedaald is. Nieuwe gebieden inzetten voor recreatie is goed voor recreanten én natuur. Ruimte voor recreatie in de natuur is niet alleen leuk voor de bezoeker, maar biedt ook kansen voor de economie en de gezondheid van Zeeland en haar inwoners.
Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta
Cees van den Bos, burgemeester van de gemeente Goes en tevens voorzitter van het regioteam Zuidwestelijke Delta is blij met het onderzoek. In de Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta 2050 ligt de focus op het verbinden van wateropgaven met klimaatadaptatie, energietransitie, kringlooplandbouw en circulaire economie. Het hierbij tevens creëren van een aantrekkelijk landschap waar ruimte is voor natuur en voor de mens is een belangrijke randvoorwaarde om uiteindelijk succesvolle resultaten te behalen binnen de Gebiedsagenda.
Het onderzoek
Met een enquête onder 240 bezoekers van natuurgebieden (met name Thoolse inwoners) op en rond Tholen is er onderzocht hoe mensen denken over natuur en recreatie in de natuur. Daarnaast zijn er 22 interviews afgenomen met bezoekers, over hetzelfde onderwerp. Ten slotte hebben er 10 interviews plaatsgevonden met natuurbeheerders, milieuorganisaties en beleidsadviseurs van verschillende (overheids)organisaties, waarin ook is ingegaan op mens-natuurrelaties en recreatie in de natuur.