10.7 C
De Bilt

Steeds minder restafval in de gemeente Schouwen-Duiveland

Het huishoudelijk restafval in Schouwen-Duiveland is weer afgenomen. In 2022 zamelde de gemeente gemiddeld 151 kg restafval in per inwoner. Terwijl dit in 2021 nog 177 kg was. Dit blijkt uit de cijfers die het OLAZ onlangs presenteerde.

Oorzaak daling restafval

Volgens de gemeente is deze blijvende daling te danken aan het diftarsysteem dat ingevoerd is in 2018. Bovendien zijn de laatste 2 jaar ook veel appartementencomplexen ingericht op het diftarsysteem door plaatsing van ondergrondse containers. Dit betekent dat deze inwoners hun afval ook goed gescheiden kunnen aanbieden, net als de inwoners die een rolemmer hebben. Het diftarsysteem stimuleert het scheiden van afval, omdat een inwoner per aangeboden afvalzak betaalt. Met een persoonlijke pas wordt het aantal zakken geregistreerd.

De doelstelling van de Rijksoverheid is om te komen tot 30 kilo restafval per inwoner per jaar in 2025. Uit analyses van het aangeboden restafval van de gemeente Schouwen-Duiveland blijkt dat ongeveer 30% eigenlijk GFT – afval is. Dat is dus zo’n 45 kg per persoon per jaar. Dit GFT afval hoort niet in het restafval. Restafval is een dure afvalstroom en wordt verbrandt, terwijl GFT ook gecomposteerd had kunnen worden. ”Er is dus grote winst te behalen – in het aantal kilo’s restafval en in de kosten – door GFT niet in de bak voor restafval te gooien, maar in de GFT bak. Ook beter inkopen helpt, want er wordt helaas ook nog steeds veel voedsel weggegooid. ” aldus wethouder Smit.

GFT

In 2022 is minder GFT afval ingezameld. Dit heeft te maken met de extreme droogte in dat jaar waardoor er minder groenafval uit de tuinen kwam. Wekelijks voert een extern bureau kwaliteitsanalyses uit voor de Zeeuwse Reinigingsdienst. De kwaliteit van het GFT afval is goed: Slechts 1,6% van het GFT afval hoort niet in deze afvalstroom thuis.

Plastic, blik en drinkkartons

De ingezamelde hoeveelheid plastic, blik en drinkkartons (PMD) is 10% gedaald ten op zichtte van 2021. Uit de sorteeranalyses blijkt dat de kwaliteit van het ingezamelde PMD in de gemeente Schouwen-Duiveland verbeteren moet. In veel ladingen wordt restafval aangetroffen dat er niet thuishoort, zoals plastic verpakkingen gevuld met etenswaren, hard plastic, dialyse materiaal, katheterzakken, slangen en naalden en plasticmateriaal dat langer dan 75 cm is. Dit hoort niet in de oranje bak. Als dit soort afval veel wordt aangetroffen in een lading, dan kan dit betekenen dat de afvalverwerker deze lading afkeurt.

Ten eerste zorgt dit voor extra kosten. Ladingen die afgekeurd worden, komen namelijk in de restafvalstroom terecht. De verwerking van restafval kost geld terwijl de gemeente voor schoon PMD juist een vergoeding ontvangt. Dit is van invloed op de afvalheffing die alle inwoners betalen. Daarnaast is het verbranden van afval niet goed voor het milieu en worden grondstoffen niet hergebruikt. Bovendien is het zonde van alle moeite die inwoners doen om hun afval goed te scheiden.

Goed scheiden

Inwoners en ondernemers hebben een belangrijke rol in het goed scheiden van hun afval. De gemeente stimuleert dit met het diftar systeem maar ook met de afvalapp van de gemeente Schouwen-Duiveland. In de app zit een handige tool. Door het maken van een fotootje van het product of door het scannen van de barcode geeft de app antwoord in welke afvalstroom het thuishoort. Inwoners kunnen deze app downloaden via de google playstore of appstore. Daarnaast adviseert de gemeente aan inwoners om verschillende afvalbakken (in verschillende kleuren) in huis of de garage neer te zetten, zodat het makkelijk is om het afval te scheiden.

In de kernen waar het PMD erg verontreinigd is gaat de gemeente extra informatie verstrekken over wat er wel of niet thuishoort in het PMD. Ook worden er extra controles uitgevoerd of het aangeboden PMD de juiste kwaliteit heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio