12.7 C
De Bilt

Controleurs op pad voor meidoornhagen in de strijd tegen bacterievuur

Voorbijgangers zal het niet zijn ontgaan. Zeeuwse meidoornhagen staan op dit moment volop in de belangstelling van medewerkers van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Zij voeren controles uit op de aanwezigheid van de gevreesde plantenziekte bacterievuur.

De ziekte is een bedreiging voor het heggenlandschap, maar kan ook massaal voorkomen in peren, vandaar dat bacterievuur in de streek ook wel perenvuur wordt genoemd. De ziekte kan tevens voorkomen in appelbomen, grootbladige cotoneasters en mispels.

Het is een besmettelijke ziekte die begin jaren zestig voor het eerst van zich deed spreken en sindsdien met enige regelmaat tot ernstige verliezen voor zowel de fruitteelt als het Zeeuwse heggenlandschap heeft geleid.

Meidoornhagen

Door de bacterievuurcontrole kunnen de karakteristieke meidoornhagen worden gespaard. Zo behoudt een deel van het landschap in de provincie haar bijzondere waarde en kunnen mensen ieder voorjaar opnieuw weer genieten van bloeiende meidoornhagen. De specialisten van SLZ controleren bij particulieren en op terreinen van bedrijven op Zuid-Beveland en in Zeeuws-Vlaanderen, voornamelijk binnen een straal van 500 meter rond fruitteeltbedrijven. Tevens controleren ze op Walcheren, maar daar gebeurt het in opdracht van het Waterschap Scheldestromen.

De specialisten van SLZ zijn de komende weken weer op pad. Ze voeren de controles in de meidoornhagen van particulieren meestal twee keer uit. Die eigenaren betalen daar voor, ze hebben bij SLZ een abonnement afgesloten voor het uitvoeren van de inspecties. Gewoonlijk doet SLZ meerdere controlerondes per jaar.

Perenvuur

Perenvuur openbaart zich voor het eerst als de struiken net goed in blad en bloesem staan en de temperatuur boven 170 C stijgt. Je ziet dan dat uiteinden van jonge scheuten bruin tot zwart gaan verkleuren en ze hangen er dan een beetje bij als een uitgebrande lucifer, dit verschijnsel noemt men “vaantjes”. Ook de bloemen kunnen besmet raken. Ernstige infecties kunnen er al snel toe leiden dat de struik tot op de grond toe afsterft.

Dit kan worden voorkomen als de aangetaste delen tot ruim 50 cm onder de zichtbare aantasting worden afgezaagd of geknipt. De zaag of tang moet na het knippen wel worden ontsmet met spiritus alvorens men naar een andere struik gaat. De bacterie gedijt alleen in het levende hout en sterft in circa 48 uur af in het afgezaagde hout. Deze werkwijze blijkt effectief te zijn om de gevreesde ziekte onder de duim te houden, mits die regelmatig en nauwkeurig wordt toegepast. Stichting Landschapsbeheer Zeeland hanteert deze methode al jaren en helpt zo om de karakteristieke meidoornhagen in stand te houden.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.landschapsbeheer.nl/zeeland

Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Stichting Landschapsbeheer Zeeland is een professionele organisatie die zich sinds 1982 richt op het beheer en ontwikkeling van het Zeeuwse cultuurlandschap op terreinen van derden. Hiervoor werkt SLZ met veel vrijwilligers en bewonersparticipanten. Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft een CBF Keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). www.landschapsbeheerzeeland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio