18 C
De Bilt

Het Zeeuwse Boeren Erf: cursus in 4 modules

Altijd al meer willen weten over Het Zeeuwse Boeren Erf? Meld je dan aan voor één of meerdere van de cursusmodules van Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Kom meer te weten over de geschiedenis, bouwkunde of inheemse biodiversiteit van het Zeeuwse boerenland. Werden landschapselementen geplaatst voor nut of sier, of allebei? Het nut van een meidoornhaag is veekering, schuilplek voor vogels en insecten. Maar de mooie bloemen in de dichte haag sieren al in mei.

De modules geven je inzicht in het ontstaan, de typische kenmerken, het belang voor de biodiversiteit én het onderhoud van oude Zeeuwse erven.

Voor wie is dit interessant?

Deze modules zijn interessant voor erfeigenaren, vrijwilligers, ambtenaren, hoveniers, studenten en overige geïnteresseerden. Dit jaar is de opzet vernieuwd. In vier modules leer je alles wat je wilt weten over Het Zeeuwse Boeren Erf, 3x theorie en een afsluitende excursie.

Module 1: Eerst beginselen van landschap en erven in Zeeland

In deze eerste module vertellen ze je alles over hoe het landschap in Zeeland is ontstaan en hoe het komt dat het eruit ziet zoals het er nu uit ziet. Wat zijn de algemene kenmerken en indeling van het Zeeuwse erf, Biodiversiteit en Duurzaamheid en Aanleg en Beheer van Landschapselementen (hagen, struiken, bomen, hoogstamfruitbomen, beplantingsplannen, snoeien en knotten, drinkputten en moestuinen).

Datum: Woensdag 11 september 19.00 – 21.00 uur.

Module 2: Cultuur

In deze tweede module leer je alles over de cultuurhistorie op en rondom Het Zeeuwse Boeren Erf. Wat is de ontstaansgeschiedenis, welke cultuurhistorische elementen vind je er, wat zijn de geomorfologische (vormen aardoppervlak) kenmerken, wat betekenen de symbolen, welke technieken zie je er terug etc.

Module 3: Natuur

In deze derde module wordt alles verteld over de natuur en biodiversiteit op het Zeeuwse boeren erf. Waarom maakt deze plek een ideaal leefgebied voor veel diersoorten, waarom zijn hoogstamfruitbomen zo belangrijk, wat is het nut van doornhagen en knotwilgen, wat zijn veedrinkputten en gebruiken we nog steeds mestputten?

Datum: Woensdag 25 september 19.00 – 21.00 uur.

Module 4: Excursie

Met de kennis van de eerste modules, kijk je in de praktijk heel anders naar de verschillende elementen op een boerenerf. Daarom worden er een of twee boerenerven bezocht om te zien, horen en ervaren hoe het is om op een boerenerf te leven.

Datum: Zaterdag 28 september 10.00 – 12.00 uur.

Kosten cursus Zeeuwse Boeren Erf

Bij alle 4 modules: Beginselen/Cultuur/Natuur/Excursie kosten krijg je ruim 10% korting! Je betaalt dan in totaal geen € 225,- per persoon, maar slechts € 200,- !

Vrijwilligers van SLZ kunnen gratis deelnemen. Na aanmelding ontvang je een e-mail met de betalingsgegevens en enkele dagen voor de eerste module ontvang je de benodigde informatie voor deelname op het doorgegeven e-mailadres. Aanmelden kan via: info@landschapsbeheerzeeland.nl

Kijk voor meer informatie op: www.landschapsbeheerzeeland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio