21.9 C
De Bilt

Word een kenner van de hoogstamfruitboom: stichting Landschapsbeheer Zeeland geeft cursus

Er staat weer een aflevering voor de deur van de cursus over de vier jaargetijden van de hoogstamfruitboom, georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). In een dagcursus op 17 augustus in Terneuzen en Axel leren de deelnemers van alles over de levenscyclus van de hoogstamfruitboom. Dit keer staat de zomer centraal.

In de zomer zijn de temperatuur en het weerbeeld heel anders dan in de winter. Bomen, ook hoogstamfruitbomen, passen zich hierop aan. Dat is te merken aan hoe ze er in de zomer uitzien en hoe ze groeien en reageren op menselijk ingrijpen. Dat is allemaal anders dan in de winter. Tijdens de cursus van SLZ wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Zomereditie

Allerlei zomer gebonden thema’s komen aan bod in de cursus, zoals de vruchtzetting, de zomernatuur op en om de hoogstamfruitboom en ook ziekten en aantastingen. De cursisten krijgen daarnaast basisinformatie over de opbouw van de boom (kroon, stam, wortels), de levensfasen, wonden en herstel.

In het praktijkgedeelte leren ze de verschillende soorten bomen te herkennen en leggen de cursusleiders uit hoe je moet snoeien om bijvoorbeeld ziekten te bestrijden, waarna de deelnemers zelf met de snoeischaar aan de slag gaan.

Rijke geschiedenis hoogstamfruitboom

De hoogstamfruitboom in Zeeland heeft een lange en rijke geschiedenis en hoort helemaal bij het mooie landschap van Zeeland. De boom is een onmisbaar en waardevol onderdeel ervan. Maar ze zijn ook ecologisch en genetisch waardevol. En ze leveren natuurlijk heerlijk fruit op: naast appelen en peren ook pruimen, kersen, walnoten, mispels, kwee en moerbei…

De zomereditie van de cursus over de vier jaargetijden van de hoogstamfruitboom is op zaterdag 17 augustus 2024. Het ochtendgedeelte is in Terneuzen en het middagdeel (de praktijk) vindt plaats op een boomgaard bij Axel. Deze dagcursus duurt van 9.00 tot 15.30 uur. De deelnemers wordt gevraagd zelf een lunchpakket mee te nemen. Deelname aan de cursus kost 50 euro per persoon, dat is inclusief koffie/thee en het digitale cursusboek.

Maar wie dat wil, kan zich ook voor alle vier de jaargetijden opgeven. Dan betaal je (4 x 50 euro) 200 euro. Vrijwilligers van SLZ of deelnemers van het SLZ-project ‘Ieder dorp zijn boomgaard’ kunnen gratis meedoen.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland www.landschapsbeheerzeeland.nl

Na aanmelding ontvangen de deelnemers een e-mail met betalingsgegevens. Een paar dagen vóór de cursus krijgen ze op het doorgegeven e-mailadres de benodigde informatie voor deelname, waaronder de digitale cursusmap.

Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Stichting Landschapsbeheer Zeeland is een professionele organisatie die zich sinds 1982 richt op het beheer en ontwikkeling van het Zeeuwse cultuurlandschap op terreinen van derden. Hiervoor werkt SLZ met veel vrijwilligers en bewonersparticipanten. Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft een CBF Keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). www.landschapsbeheerzeeland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio