10.6 C
De Bilt
maandag, 24 februari 2025

Opdracht voor bouw Panoramatoren in Hedwigepolder verleend

De bouw van de gecombineerde uitkijk- en radartoren (Panoramatoren) op de Panoramaheuvel kan van start. Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben de opdracht voor de bouw van de toren verleend aan Van der Straaten Aannemingsmaatschappij. Van der Straaten verwacht in juni 2025 te starten met het werk. In 2026 kunnen bezoekers de Panoramatoren in.

Gedeputeerde Arno Vael: ‘’Goed dat we nu echt van start kunnen met de bouw van de Panoramatoren, een belangrijk moment voor het gebied. En fantastisch dat een Zeeuws bedrijf dit nieuwe Zeeuwse icoon gaat bouwen.’’

Wat vooraf ging

Eerder maakten Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat afspraken over het gezamenlijk realiseren van de Panoramatoren die bestaat uit een uitkijk- en radartoren. Vervolgens startte de aanbestedingsprocedure voor de bouw van de toren. Van der Straaten is als gegunde uit de procedure gekomen. Wanneer alles volgens planning verloopt, is de bouw van de toren in 2026 afgerond.

Waarom een Panoramatoren?

Provincie Zeeland zorgt met de uitkijktoren voor een unieke recreatieve plek in de voormalige Hertogin Hedwigepolder in het Grenspark Groot Saeftinghe. Rijkswaterstaat vervangt hiermee de huidige radartoren in het Verdronken Land van Saeftinghe die einde levensduur heeft bereikt. Zo blijft de veiligheid van het scheepvaartverkeer op de Westerschelde gegarandeerd.

Waarom ook alweer een heuvel met toren? In de afgelopen jaren is in overleg met omwonenden, ondernemers en andere betrokken partijen uit het gebied, de zogenaamde streekholders, het idee ontstaan om een Panoramaheuvel aan te leggen. Hiervoor is de grond gebruikt die vrijkwam bij het afgraven van de oude zeedijken in het Hedwige-Prosperproject. Iedereen kan de heuvel straks bezoeken via twee bruggen. In het ontwerp is volop aandacht voor duurzaamheid en circulair bouwen. Zo krijgen de populieren uit de Hedwigepolder een plek in de toren.

Wens van de streek

Ook ontstond de wens voor een uitkijktoren. Op de bovenste verdieping kunnen bezoekers de Scheldenatuur, de haven en voorbijvarende schepen en het achterliggende boerenlandschap op grote hoogte beleven. De toren biedt ook ruimte voor horeca, een ontvangst- en expositiecentrum en accommodatie om te overnachten. Het wordt een van de entreepunten van Grenspark Groot Saeftinghe. De bouw van de uitkijk- en radartoren kost 12,9 miljoen euro en wordt betaald uit de Rijksgelden uit het Natuurpakket Westerschelde, door Rijkswaterstaat en Europa via een Interreg-subsidie.

“De gunning van de opdracht is de afsluiting van een zorgvuldige voorbereiding en goede samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Provincie Zeeland”, zeggen gedeputeerde Arno Vael en directeur Lilian Sikkema van Rijkswaterstaat. “Fijn dat we met de bouw van de toren samen een meerwaarde kunnen creëren voor de streek. Met de toren blijft de veiligheid voor de scheepvaart op de Westerschelde gewaarborgd én krijgt Zeeland een nieuw icoon!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio