5.6 C
De Bilt

Provincie Zeeland aan de slag met nieuwe cultuur en erfgoedagenda

Provincie Zeeland heeft de Uitvoeringsagenda Cultuur en Erfgoed (2025-2032) vastgesteld. Veel van wat al gedaan werd, wordt voortgezet. Waar nodig komt een andere focus dan voorheen. De komende jaren krijgen meer organisaties en initiatieven kans op ondersteuning van de Provincie. Met de nieuwe agenda wordt ingezet op een sector waar Zeeland trots op is.

Waarom een nieuwe cultuur- en erfgoedagenda?

Cultuur en erfgoed dragen bij aan een provincie waarin het goed wonen, werken en leven is. Wat de Provincie daaraan wil bijdragen, is in de Uitvoeringsagenda vastgelegd. De Provincie wil de basis op orde krijgen, streven naar vernieuwing en naar verbreding. Met de uitvoeringsagenda wordt toegewerkt naar een gezonde en dynamische cultuur en erfgoedsector die zichtbaar, toegankelijk en beter te benutten is. De keuzes die de Provincie Zeeland in deze agenda maakt, zijn tot stand gekomen met advies van onder andere de sector zelf. De provinciale ambities die eerder zijn vastgelegd in het Koersdocument Cultuur & Erfgoed 2025-2032, zijn het vertrekpunt geweest.

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: Een sterke sector biedt kansen voor het vestigingsklimaat voor cultuurprofessionals en de positie van de Zeeuwse sector als geheel in de landelijke cultuur- en erfgoedsector. Daarom is het niet alleen belangrijk de basis op orde te hebben, maar ook noodzakelijk om te vernieuwen. Heel mooi dat er in de agenda aandacht is voor jongeren. Ook zij worden gestimuleerd cultuur te waarderen, te produceren en mee te doen. Zij zijn de toekomst van de sector!

Wat gaat er veranderen?

Er zijn een aantal veranderingen die Provincie Zeeland doorvoert om de ambities te realiseren. In de uitvoeringsagenda staan tientallen onderwerpen beschreven. In dit persbericht worden een aantal onderwerpen belicht.

Archeologisch depot in beheer Provincie Zeeland

De Provincie Zeeland neemt het archeologisch depot in eigen beheer. Er wordt gekeken naar manieren hoe de collectie uit het depot publiekstoegankelijk gemaakt kan worden.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Cultuur verbindt en is onmisbaar in onze samenleving. Onze rijke geschiedenis mag niet vergeten worden. Door cultuur en erfgoed beter toegankelijk en zichtbaar te maken, denk bijvoorbeeld aan archeologische vondsten, gaat het leven. Daarom is het mooi dat we blijven investeren en het ook goed gaan organiseren de komende jaren!”

Ondersteuning

De cultuur- en erfgoedsector heeft ondersteuning nodig. Het gaat daarbij met name om kennisuitwisseling, netwerk- en deskundigheidsbevordering en advies bij de verschillende vraagstukken in het cultuur- en erfgoedveld. Provincie Zeeland wil dit samenbrengen in één ondersteuningsorganisatie om meer evenwichtig, gelijkwaardig en kwalitatief sterk aanbod van deze ondersteuning te realiseren.

Dit wordt in afstemming met Cultuurkwadraat, het Centrum Beeldende Kunst, Vormgeving en Architectuur (CBK), de Zeeuwse Bibliotheek (ZB) en Erfgoed Zeeland (EZ) georganiseerd. Specialistische vormen van ondersteuning, zoals bijvoorbeeld ten behoeve van leesbevordering (ZB) of monumenten (EZ) worden voortgezet als voorheen.

Subsidies

De subsidies voor kunsten en festivals wijzigen. Er moet een gelijker speelveld komen, zodat ook nieuwe initiatieven en organisaties kans maken op subsidie van de Provincie. De Provincie wil dat subsidies langer doorlopen, om ruimte te geven aan ontwikkeling. Zo kunnen organisaties bijvoorbeeld werken aan professionalisering en netwerkvorming en daarmee weerbaarder worden. Er moet ook ruimte gemaakt worden om de zo noodzakelijke samenwerking te kunnen belonen. Om dit te kunnen realiseren wordt er een nieuwe regeling opgesteld voor de meerjarige ondersteuning van kunsten en festivals.

Ook de subsidieregeling voor musea verandert. Naast structurele ondersteuning van een beperkt aantal basismusea, komt er een regeling beschikbaar waar alle Zeeuwse musea een beroep op kunnen doen voor projecten. Verder wordt ook veel voortgezet, waar nodig met net een andere focus dan voorheen. Denk bijvoorbeeld aan de regionale cultuurarrangementen, restauratiesubsidies, de ondersteuning van Nationale herdenkingen en de provinciale onderzoeksagenda Archeologie.

Verder

De Provincie zal zich de komende jaren blijven inzetten om cultuur- en erfgoededucatie te stimuleren. Daarnaast wordt ingezet op talent- en beroepsontwikkeling. De subsidieregelingen voor gebouwd erfgoed zoals molens, monumenten en boerderijen blijven van kracht. De samenwerking tussen de gemeente en Provincie zal versterkt worden, onder andere door de wettelijke wijzigingen bij het Bibliotheekwerk. De Provincie blijft zich inzetten om landelijk cultuurgeld naar Zeeland te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio